Читај ми!

Зауздавање цена хране

Влада Србије учиниће све да одржи стабилност цена основних животних намирница, каже министар Душан Петровић. У наредних неколико недеља имаћемо потпуно јасне одговоре на то шта се дешава са ценом горива, најавио Петровић.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић изјавио је да грађани не треба да стрепе од нових таласа поскупљења, јер ће Влада учинити све да одржи стабилност цена основних животних намирница.

"Влада је учинила доста добрих ствари, али понешто од тога није препознато", рекао је Петровић новинарима после доделе награда за бренд "Најбоље из Србије".

"Када питате просечног грађанина да ли је хлеб поскупео у последње време, 90 одсто људи ће вам рећи да јесте", рекао је Петровић.

Министар је подсетио да су прошле године постојале најаве да ће векна хлеба "сава" коштати 70 динара, а данас, како је рекао, тај хлеб не сме да кошта више од 44 динара.

"Чувамо цену хлеба, имамо потпуно довољно резерви да можемо да обезбедимо стабилност на тржишту брашна и хлеба", рекао је Петровић.

Према његовим речима, цене јестивог уља, свињског и јунећег меса су непромењене, а шећер је јефтинији него што је био пре 11 месеци.

Говорећи о поскупљењу горива, Петровић је указао да на цену нафтних деривата у Србији утичу многи фактори, попут цене нафте на светском тржишту и кретање курса динара.

Влада ће у наредних неколико недеља имати и потпуно јасне одговоре на то шта се дешава са ценом горива, најавио је Петровић.

Министарство пољопривреде одлучило је да помогне бесцаринским увозом стоке и повољнијим кредитима пољопривредницима.

Аграру 40 милиона евра

Пољопривреда ће из претприступних фондова ЕУ (ИПА) од 2014. моћи да рачуна на најмање 40 милиона евра годишње, након што Србија добије статус кандидата за чланство у ЕУ, изјавио министар Петровић.

"Конципирали смо систем да тај новац иде у производњу и прераду воћа, поврћа, меса и млека", рекао је Петровић.

Петровић је рекао да ће Србија "пун капацитет" коришћења бенефиција из ЕУ добити када постане члан Уније, али да је у овом тренутку из ИПА фондова земљи годишње на располагању 200 милиона евра.

"Земље које су биле у сличној ситуацији у којој је Србија сада у процесу придруживања ЕУ су око 20 одсто тог новца користиле за пољопривреду, што у нашем случају значи око 40 милона евра", објаснио је Петровић.

Он је навео да министарства разговарају о томе како би процентуално најбоље било да се тај новац расподели и употреби. 

Петровић је рекао да ће предложити председнику Владе и Канцеларији за европске интеграције да из европских фондова пољопривреди на располагање буде стављено више од 40 милиона евра. 

Петровић је закључио да је кандидатура за чланство у ЕУ "цертификат" Србије за инвеститоре и додао да ће статус кандидата помоћи повећању улагања у Србији и њеној конкурентности на тржишту.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару