Читај ми!

ММФ чека ребаланс

Прва ревизија аранжмана са ММФ-ом биће реализована након усвајања ребаланса буџета, саопштили представници Фонда. Ревизија се одлаже до половине године, каже Јуриј Бајец. То ће смањити кредибилност економске политике Владе, истичу у Фискалном савету. Одлука лоша порука за инвеститоре, кажу у ПКС.

Представници Међународног монетарног фонда саопштили су на састанку са премијером Мирком Цветковићем да ће прва ревизија аранжмана са том финансијском институцијом бити реализована након усвајања ребаланса буџета.

На завршном састанку са представницима техничке мисије ММФ-а, коју је предводила Зузана Мургасова, договорено је да ће статус аранжмана који Србија има са том међународном финансијском институцијом остати непромењен.

Потврђено је да ће у међувремену Влада Србије наставити да спроводи све досадашње договоре укључујући ниво дефицита и висину јавног дуга, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима.

Представници ММФ-а подвукли су да је Влада, захваљујући доброј економској политици током 2011. године, допринела одржању економске активности и очувању макроекономске стабилности.

Представници ММФ-а поново ће доћи у Београд средином ове године, наведено је у саопштењу.

Разговори српских власти с мисијом ММФ-а, ради постизања договора од значаја за завршетак првог разматрања резултата у спровођењу актуелног стендбај аранжмана, започели су 2. фебруара у Београду.

Током посете Мисије разматрано је остваривање циљева економског програма договореног с ММФ-ом, макроекономски оквир за 2012. годину, као и испуњење критеријума извршења за децембар 2011. године.

Посебна пажња усмерена је на питања извршења буџета за 2012, на спровођење договорених мера фискалне политике и на поштовање утврђених фискалних правила.

Аранжман са ММФ-ом који је Србији одобрен 29. септембра 2011, у износу од 935,4 милиона специјалних права вучења (око 1,1 милијарда евра), закључен је из предострожности, односно без намере да се средства користе, осим у случају платнобилансних потреба земље.

Аранжман из предострожности с ММФ-ом није прекинут, нити је доживео крах, већ остаје на снази, али се његова ревизија одлаже до половине године, док се ребалансом буџета не утврди оно што је договорено да ће се у пракси спроводити са становишта економске политике Владе, рекао је економски саветник премијера Јуриј Бајец.  

Представници ММФ-а су током разговора иснистирали пре свега на величини гаранција за зајмове јавним предузећима и указивали на опасност да се кроз додатно задуживање не угрози законски оквир јавног дуга, а то се у пракси и не може спровести до краја мандата садашње владе , рекао је Бајец.

Бајец очекује да ће питање ребаланса буџета бити на дневном реду тек после састављања нове владе.

Лош знак за привреду

Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић каже да није добро што је ММФ замрзнуо аранжман са Србијом јер ће то смањити кредибилност економске политике Владе.

"Пресудно је да се одрже фискални циљеви и да се Влада Србије држи договора да буџетски дефицит у овој години буде до 4,25 одсто БДП-а, односно око 153 милијарде динара", рекао је Петровић.

Како је подсетио, Фискални савет је још у децембру прошле године ценио да раст БДП у 2012. неће бити планираних 1,5 одсто, већ између 0 и 0,5 одсто. То ће за последницу имати мање приходе буџета за 30 до 35 илијарди динара, рекао је Петровић и додао да ће то морати да се надокнади смањењем трошкова или већим приходима.

Уколико до тога не дође, додао је, дефицит државног буџета Србије биће 5,3 одсто БДП-а.

Привредна комора Србије оценила је да одлука ММФ-а "није добра порука за инвеститоре". За Србију је сада важно да покаже да је доследна у спровођењу фискалних правила утврђених законом и да поштује договор који је већ постигнут са ММФ-ом, наводе у ПКС.

"Одступање од договора могло би да се негативно одрази на оцену ризика земље и услове задуживања на међународном финансијском тржишту, што би се директно одразило на конкурентну способност домаће привреде и могућност извоза. То се не сме дозволити", истичу у тој асоцијацији.

Пад кредитног рејтинга 

Унија послодаваца Србије такође истуче да ће замрзавање кредитног аранжмана ММФ-а са Србијом погоршати ситуацију у којој се налази привреда и држава.

"Кредитни рејтинг државе наставиће са даљим падом, што значи да ће и задуживање државе и евентуално задуживање привреде код отенцијалних кредитора у иностранству бити отежано", рекао је представник Уније послодаваца Србије Драгољуб Рајић.

Према његовим речима, замрзавање аранжмана ће створити и "додатну нестабилност у привлачењу страних инвеститора, јер је Србија још увек на листи земаља за које се траже додатне гаранције да би неко дошао и инвестирао".

Да замрзавање аранжмана са ММФ-ом може негативно да се одразити на кредитни рејтинг Србије, јер ће међународне рејтинг агенције узети у обзир ову промену у аранжману, слаже се и економиста Никола Фабрис.

У оквиру првог разматрања аранжмана, разговори с мисијом ММФ-а обављени су у новембру у Београду, с тим што је доношење одлуке о завршетку разматрања, првобитно планирано 23. децембра на Одбору извршних директора ММФ-а, одложено до успостављања усаглашеног става две стране о фискалној политици за текућу годину.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару