Читај ми!

Кредит за Коридор 11

Министар Јеремић са званичницима Азербејџана потписао споразум о зајму за изградњу деонице Коридора 11, вредну 300 милиона евра. Азербејџанска влада обезбедила је кредит за изградњу деонице од Љига до Прељине по фиксној каматној стопи од четири одсто, на 15 година, са грејс периодом од три године.

Министар спољних послова Србије Вук Јереми и министар за економски развој Азербејџана Шахин Мустафајев потписали су  у главном граду Азербејџана, Бакуу, Споразум о зајму те земље за изградњу деонице Коридора 11, од Љига до Прељине у вредности од 300 милиона евра.

Јеремић је, после потписивања споразума, истакао да је учињен значајан корак у правцу чвршћег економског повезивања Србије и Азербејџана

Пре неколико месеци почели смо разговоре о изградњи аутопута, и данас је потписан уговор", рекао је шеф српске дипломатије који је заједно са Мустафајевом копредседник Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Азербејџана.

Јеремић је у изјави Танјугу прецизирао да је азербејџанска влада одвојила значајна средства из својих државних фондова под условима који су, како је нагласио, далеко бољи од тржишних.

"Градићемо заједно аутопут од Љига до Прељине. Радови практично могу да почну одмах, сва средства су обезбеђена и када тај аутопут буде изграђен, од Љига до Прељине моћи ће да се дође за мање од пола сата", навео је министар спољних послова.

Према речима Јеремића, ради се о великом пројекту, који подразумева изградњу 60 мостова, пет тунела и представља значајно улагање у инфраструктуру Србије.

"Многи су у претходним месецима са једном врстом потцењивања гледали на економско повезивање Србије и Азербејџана, међутим, данас имамо конкретан пројекат и његово отпочињање је, практично, одмах", нагласио је Јеремић.

Он је указао да је током посете било речи и о серији других важних пројеката, а Азербејџан је изузетно заинтересован за улагање у пољопривреду, сарадњу у области фармацеутске индустрије, и многим другим заједничким пројектима од обостраног интереса.

Азербејџанска влада обезбедила је кредит за изградњу деонице од Љига до Прељине по фиксној каматној стопи од четири одсто, на 15 година, са грејс периодом од три године, а на изградњи аутопута биће заједнички ангажоване српске и азербејџанске фирме.

Споразум о кредиту је оквирно договорен на заседању Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Азербејџана у Београду у новембру прошле године.

Ближа сарадња Србије и Азербејџана почела је политичким приближавањем јер је обема земљама угрожена територијална целовитост, Србији на подручју Косова и Метохије, а Азербејџану у Нагорно Карабаху.

Пружајући међусобну политичку подршку по тим питањима у међународним организацијама, две земље створиле су однос поверења који сада резултира сарадњом и у другим областима.

Председник Азербејџана Илхам Алијев боравио је у посети Србији у јуну прошле године и том приликом потписано је 12 споразума о сарадњи две земље у различитим областима ванредним ситуацијама, подстицању инвестиција, култури, спорту, пољопривреди.

Председник Србије Борис Тадић претходно је у мају 2010. године боравио у посети Азербејџану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару