Читај ми!

Већа наплата пореза

Убедљиво најбољи резултати наплате пореза за јануар, у последњих неколико година. За 4,6 милијарди динара већа наплата од плана, чему је знатно допринело објављивање спискова 300 највећих дужника. Највећи приходи од акциза због скупљих цигарета и горива.

Пореска управа Србије је у јануару наплатила укупно 52,4 милијарде динара пореза, што је за  9,7 одсто, односно 4,6 милијарди динара више од планираног, рекао је директор Пореске управе Драгутин Радосављевић.

"То је убедљиво најбољи резултат наплате у јануару од када постоји Пореска управа у сасатаву Министарства финансија, а до тога је дошло због активности Пореске управе и објављивања спискова дужника", рекао је Радосављевић на конференцији за новинаре.

Најзначајнији порески приходи, како је рекао, били су од акциза и од пореза на додату вредност (ПДВ).

"ПДВ је пребацио план наплате за 5,8 одсто, односно 1,5 милијарди динара, док су акцизе веће за три милијарде од пројекције, односно за 20 одсто", каже Радосављевић.

Како је прецизирао, ПДВ је најиздашнији приход у буџету Србије и у њему учествују са више од 60 одсто у односу на укупне приходе. У јануару је наплаћено 29,3 милијарди динара, а планирано је 27,9 милијарди динара.

Директор Пореске управе не очекује да ће се стопа ПДВ-а мењати у току ове године, иако је једна од нањнижих у Европи.

"Треба да остане на овом нивоу, јер штити грађане као крајње потрошаче са задржавањем цена роба и услуга на овом нивоу", рекао је Радосављевић.

Радосављевић је истакао како верује да ће се са оваквом динамиком наплате пореза, каква је била у јануару, традиционално најслабијем месецу за наплату, наставити и током 2012. године, без обзира на тешку економску ситуацију.

Директор Пореске управе оценио је да је "крајње време" и да држава током ове године уреди област такозваних парафискалних намета, попут такси и надокнада, које се наплаћују на локалном нивоу и у великој мери утичу на пословање предузећа.

Радосављевић се осврнуо и на најаву сутрашњег штрајка дела запослених у Пореској управи, истичући да према информацијама, које је добио од директора филијала, експозитура и регионалних центара Пореске управе, штрајк неће успети.

Нагласио је да не постоје разлози за протест, јер су обезбеђена средства за примања запослених, а не постоји ни намера да се они отпусте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару