Читај ми!

Прошао немачки споразум

Лидери 25 земаља чланица ЕУ усвојили споразум којим се уводи строжа буџетска дисциплина. Британија против, Чешка тражи додатне консултације.

Укупно 25 држава Европске уније, све осим Британије и Чешке, усвојило је споразум о фискалном пакту који је наметнула Немачка.

Те две земље резервисане су према пакту који намеће строге мере штедње за земље које претендују на приступ 500 милијарди евра вредном стабилизационом фонду, који треба да им омогући приступ повољним кредитима.

Велика Британија заправо је одбила учешће у фискалном пакту још прошлог месеца, а један неименовани британски дипломата рекао је да се Лондон пакту противи, јер то "економски угрожава државу".

Представници Чешке, након више од седам сати расправе, одлучили су да се врате у Праг на консултације, а како наводе поједини извори, Чешка најављује и могућност да се о споразуму грађани изјасне на референдуму.

Председник Француске Никола Саркози објашањава да чешки премијер из уставних разлога није желео да се прикључи будућем фискалном пакту.

"Нисам довољно упознат са оним што се догађа у Прагу да бих разумео зашто нешто што је за Чешку било прихватљиво у децембру више није прихватљиво. Али, шта је ту је, то ће бити споразум 25 земаља, јер је данска премијерка рекла да је парламент Данске дао дозволу за његову ратификацију", рекао је Саркози.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поздравила је одлуке донете на ванредном самиту. "То је заиста изузетно достигнуће", рекла је Меркелова после скоро седмочасовне дискусије са европским партнерима.

Пакт предвиђа кресање буџетског дефицита на испод три одсто, а земље које пробију тај плафон, не само да не могу да рачунају на стабилизациони фонд, већ могу бити тужене пред Европским судом због пробијања буџетског дефицита.

Осим тог споразума, тема самита је Грчка. Грчка преговара са банкама о отпису дуга од 100 милијарди евра. Паралелно с тим, Немачка се опире давању обећане помоћи Атини у износу од најмање 130 милијарди евра, без појачане контроле финансијске политике те земље.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поновила је да је неопходно да Европа најпре помогне Грчкој да оствари своје реформе.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је за Волстрит џурнал да Грчка неће добити више новца ако не спроведе најављене реформе и не смањи дефицит.

Власти у Берлину предложиле су и да се Грчка стави под европско туторство с правом вета на буџетске одлуке Атине. Тај предлог наишао је на противљење Грчке, али и неких чланица ЕУ.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару