Читај ми!

Опоравак спорији од очекиваног

Главни економиста Светске банке за Србију каже да ће у овој години велики успех бити уколико српска економија забележи раст. Помак се може очекивати у следећој, с обзиром на то да ће економски опоравак у свету бити спорији него што се то предвиђало.

После упозоравајућих прогноза Светске банке да ће ове године економски опоравак у свету бити спорији него што се то предвиђало пре само месец дана, из Вашингтона поручују да и Србију чека година тежа од претходне.

У интервјуу за РТС, главни економиста Светске банке за Србију Жељко Богетић каже да се помак може очекивати тек следеће године и да ће у овој велики успех бити уколико српска економија забележи раст.

"Базни сценарио је, у ствари, погоршање економских прилика у Европи, посебно у еврозони одакле постоје јасни сигнали да ће еврозона у овој години бити у благој рецесији. То је реалност у којoj ће се наћи и Србија као и земље у региону", рекао је Богетић.

Према његовим речима, то ће условити погоршање економских прилика у Србији више него што се очекивало. 

"Ако се само неколико месеци уназад очекивао привредни раст од 1,5 одсто, сасвим је извесно да ће он бити нижи", рекао је Богетић.

На питање да ли би Србија могла доста да се презадужи, односно да је достигла горњу границу јавног дуга, главни економиста Светске банке каже да је потенцијални проблем, у ствари, тренд који треба преокренути у правом правцу. 

"Не треба постављати фетиш око тога да ли је ниво јавног дуга, односно друштвени производ 45 или 46 одсто. Један процентни поен ту не значи много", рекао је Богетић.

Тренд треба преокренути у правцу обарања дефицита, обарања јавног дуга на средњи и дуги рок, каже Богетић и додаје да је то оно што ће оснажити економску, буџетску и општу спољну финасијску ситуацију.

Главни економиста Светске банке каже да је за Србију важно да одржи споразум са ММФ-ом.

"Програм је важан у смислу одржавања опште макроекономске и буџетске стабилности и постојања програма финсијских резерви који би стајао на располагању у условима високе неизвесности и значајног погоршања спољних услова привређивања", рекао је Богетић.

Он је скренуо пажњу на проблем високе незапослености младих у Србији, оценивши да се на плану активних мера политике подршке може више урадити.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару