Читај ми!

Потрага за стратешким партнером

Пошто је Влада Србије преузела смедеревску Железару од "Ју Ес Стила" следи потрага за стратешким партнером. Иако је због кризе тешко наћи партнера, економиста Божидар Церовић сматра да Влада има идеју и да ће га тражити у земљама попут Индије и Кине.

После девет година Американци одлазе из Смедерева, али ће се челик и даље правити, само под надзором државе. Да би спречила отпуштање радника, заустављање производње и губитак клијената, Влада Србије преузела је смедеревску Железару од "Ју Ес Стила", а уговор ће бити потписан у уторак.

До тада, у "Ју ес стилу" не желе да коментаришу одлуку Владе. Пре месец дана, америчка компанија Це Ем Це ставила је катанац на железару у Сиску, па је хиљаду радника остало без посла. Хрватска влада тада није реаговала.

Радници кажу да ако би се смедеревска Железара угасила тај град би био мртав.

Милета Гујаничић из Независног синдиката металаца каже да радници немају разлога за бригу јер било ко да дође мораће да поштује све што су уговорили колективним уговором.

Држава планира да власник буде само привремено, а да одмах по преузимању власништва, од уторка, тражи стратешког партнера.

"Када ће га и како наћи то је тешко рећи. Први услов да се пронађе је да се поправи економско стање у свету, да се повећа тражња за производима. Претпостављам да Влада има идеје, да су потенцијални сарадници из земаља које су у убрзанијем развоју, Кина или Индија", рекао је професор Економског факултета у Београду Божидар Церовић.

Док се стратешки партнер не нађе, у јавности постоје дилеме како ће држава обезбедити средства и одржати производњу у железари, ако то нису успели Американци, чији је годишњи губитак био око 100 милиона евра.

Премијер Мирко Цветковић рекао је да су све анализе показале да би сваки други исход био далеко скупљи за државу.

"Ми смо вршили детаљну анализу шта то значи 5.400 људи напоље, плус проблеми за још 20.000, опадање покривености увоза извозом, шта то уопште значи, извлачење из једног сложеног система једне озбиљне фабрике", рекао је Цветковић.

Премијер је убеђен да ће се у оквиру прерасподеле пре наћи средства за такав један систем него за нешто друго.

У Влади рачунају да ће, кад плате добављаче и обавезе држави, на располагању имати око 100 милиона долара у обртним средствима.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару