Читај ми!

Одлучно против кризе

Азијски економисти и политичари у Давосу затражили хитну акцију ЕУ и одлучније мере у сузбијању кризе. Унија је велики извор претњи по светску економију, оценио јапански премијер Јошихико Нода. Европски и амерички економисти оптимисти по питању решавања кризе.

Светски економски и политички лидери, који учествују на Светском економском форуму у Давосу, затражили су од Европске уније хитну акцију ради сузбијања дужничке кризе у зони евра.

Премијер Јапана Јошихико Нода је у обраћању преко видео линка означио еврозону као "велики извор претњи по светску економију".

"Еврозона треба да предузме велике кораке ради ублажавања забринутости међународне заједнице и тржишта", рекао је премијер Нода, додавши да "жарко желимо стабилизацију економија и финансија у Европи".

Нода је указао да је Јапан "спреман да подржи европске напоре колико год је то могуће" и подсетио да је влада у Токију пружила допринос Европском фонду за финансијску стабилност из којег се спасавају финансијски угрожене чланице еврозоне.

Јапански премијер је упозорио да ће се чланице еврозоне суочавати са дуготрајним напорима за повратак кредибилитета на тржишту. Подсећања ради Јапан је 2001. године изгубио свој врхунски кредитни рејтинг "ААА" и још га није повратио.

Нода је говорио дан пошто је америчка агенција за оцену кредитних рејтинга "Фич" снизија кредитну способност пет чланица зоне евра, укључујући Италију и Шпанију, због њихових лоших финансија и рањивости на нагле промене тржишног поверења.

Нодино мишљење су поделили и други лидери из Азије и шефови великих међународних финансијских институција.

"Никада нисам био оволико уплашен као сада", указао је званичник Хонгконга Доналд Цанг који је за своје четири деценије рада у јавном сектору доживео низ економских посртања, као што је била азијска финансијска криза из 1997. године.

"Потребна вам је одлучна и брза акција свих влада заједно", додао је Цанг, указавши да је кашњење већ довело до непотребног повећања ионако великог дуга.

"Пре два месеца проблем Грчке је могао да буде решен отписом 20 одсто дуга. Сада је чак и 50 одсто мало и можда ће бити потребно 70 одсто. Зато делујте брзо. Потребна вам је одважност и одлучност", указао је Цанг.

Јапански министар економије Мотохиса Фурукава је рекао да се, имајући на уму да садашња међуповезаност економија носи знатно већи ризик од ширења кризе, "очекује да Европа учини све што може како би успоставила 'заштитни зид' ради смиривања тржишта".

Званичник канадске централне банке и директор међународног банкарског регулатора ФСБ Марк Карни је рекао да еврозона не само да треба да поведе брзу акцију, већ и да донесе праве одлуке.

Има наде за излазак из кризе

Председник Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги и амерички министар финансија Тимоти Гајтнер изјавили су да је еврозона остварила "изванредан" напредак према решењу дужничке кризе, док истовремено јача нада у скори договор о отпису дела грчког дуга.

Гајтнер, који као и Драги учествује на Светском економском форуму у швајцарском зимовалишту Давосу, такође је похвалио напоре Европе да изађе из кризе и истакао да су најновије мере ојачале кредибилитет заједничке европске валуте, пренела је агенција АФП.

Челник ЕЦБ-а, Драги, изјавио је да су предузете мере против многих фактора који су пре четири године изазвали финансијску кризу, иако је апеловао на владе да делују брже на примени својих анти-кризних програма.

"Постигнути напредак је изванредан. У поређењу са периодом од пре само пет месеци, еврозона је данас потпуно другачија", рекао је Драги и додао да је фискални споразум, чије прихватање разматра већина европских земаља, кључан за напоре за ублажавање кризе. О том споразуму ће се разговарати у понедељак, 30. јануара, на самиту ЕУ у Бриселу.

Драги је истакао да је један од главних узрока кризе мањак регулативе, као и недостаци банкарског сектора.

"Ипак, много тога се променило на боље. Банке данас имају више капитала, мање дугова и имуније су на огромне бонусе који су били карактеристични за период кризе", рекао је шеф ЕЦБ.

Његов оптимизам делимично се темељи и на ранијој изјави комесара Европске уније за економска и монетарна питања, Олија Рена, о томе да би договор са приватним кредиторима око отписа дела грчког дуга могао да буде склопљен већ пре самита у понедељак.

Гајтнер је у Давосу истакао да су присутни показатељи да је најгори део кризе прошао.

"Европа остварује напредак. Три нове владе, италијанска, грчка и шпанска, обављају веома тежак посао, а ЕЦБ примењује мере које морају да се примене", рекао је Гајтнер.

Амерички министар је додао да је Европи потребан "јачи и уверљивији заштитни зид" и указао на могућност да ће САД и земље у развоју издвојити за Међународни монетарни фонд више средстава за потребе финансирања напора за спас презадужених чланица еврозоне.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару