Читај ми!

Држава откупљује Железару

Влада Србије преузима смедеревску железару од америчке компаније "Ју-Ес Стил" за један долар. Циљ да се очува производња и радна места за више од пет хиљада запослених, каже премијер Цветковић. Железара нема никаква задужења и кредите према банкама.

Влада Србије откупила је смедеревску железару од компаније "Ју-Ес Стил", са циљем да очува производњу и радна места за више од пет хиљада запослених, саопштио је премијер Мирко Цвековић.

На конференцији за новинаре, премијер је рекао да "влада нема намеру да у дугом периоду буде власник и да ће се у наредном раздобљу сконцентрисати на тражење стратешког партнера".

За симболичну цену од једног долара Влада Србије је добила комплетна основна средства у железари и нето обртна средства од 100 милиона долара, навео је Цветковић.

"Железара нема никаква задужења и кредите према банкама", напоменуо је Цветковић.

Премијер је најавио да ће споразум о куповини железаре у Смедереву од "Ју Ес Стила" бити потписан у уторак, 31. јануара.

Упитан шта ће бити са радницима и да ли ће бити смањења плата, Цветковић је рекао да "за сада нема планова да се мења статус радника" и да се они неће "наћи на улици".

Премијер је рекао да је Влада у последње три године одржавала редовне контакте са компанијом "Ју-Ес Стил" која им се пожалила на тешкоће у пословању због светске економске кризе.

"Ју-Ес Стил је због тога одлучио да оде из Србије, а Влада је решила да откупи Железару, јер ће много лакше пронаћи стратешког партнера ако Железара ради", рекао је Цветковић.

Он је истакао да је Железара Смедерево један од највећих извозника у Србији.

Премијер је рекао да је откуп Железаре био "изнуђен потез" и да је циљ владе да одржи производњу и пронађе стратешког партнера. "Били бисмо срећни кад бисмо у року од 15 дана могли да пронађемо стратешког партнера", рекао је Цветковић.

Од две високе пећи у смедеревској железари једна је стављена у режим такозваног тихог хода. Од 9. јануара запослени у фабрици раде четири дана седмично, док за пети дан добијају 60 одсто плате.

"Ју-Ес-Стил Србија" запошљава око 5.500 радника, има учешће од пет одсто у укупној српској производњи, а око 14 одсто у извозу.

Градоначелник Смедерева: Мудар потез

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић захвалио је Влади Србије на "мудром потезу".

"Страх Смедереваца је нешто што сада може да остане иза нас јер би затварање фабрике за град значило један привредни и економски мораторијум, јер је 5.000 људи запослено у фабрици", рекао је Умичевић агенцији Бета.

Гашење фабрике било би трагично по грађане Смедерева, казао је Умичевић.

Привредник Топлица Спасојевић сматра да је одлука Владе да откупи Железару "изнуђено решење" које је, ипак, боље од потпуног престанка рада фабрике.

"Мислим да је најважније да се настави са радом, мислим да је најважније да не престане и да се не уруши све то што постоји тамо и са материјалног и људског аспекта", рекао је Спасојевић.

Економски аналитичар Милан Ковачевић оценио је да одлука Владе није добра јер би држава требало да доврши приватизацију, а не да улази у куповину капитала.

"Ако је држава откупила Железару са свим обавезама за један долар, то је више плаћено него кад је" Ју-Ес Стил" купио за 23 милиона без икаквих обавеза", каже Ковачевић.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару