Читај ми!

Капитализам на прекретници

Дужничка криза и њено превазилажење главна тема Светског економског форума. Ангела Меркел каже да је Немачка одлучна да одигра своју улогу у спасавању еврозоне. Први човек Форума Клаус Шваб опомиње да за капитализам у постојећем облику више нема места.

На Светском економском форуму, који је данас почео у Швајцарској, главна тема је дужничка криза у еврозони. Док светски лидери расправљају о наредним корацима стижу лоше вести. Светска економија оствариће ове године раст од 3,25 одсто, уместо планираних четири одсто.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која је званично и отворила Форум, каже да је Немачка показала одлучност да у потпуности одигра своју улогу у борби са кризом у еврозони.

Меркелова је истакла и да Берлин неће давати обећања која не може да испуни.

"Од почетка говоримо да желимо да одбранимо евро, али не желимо да дођемо у ситуацију да будемо приморани да обећамо нешто што нећемо бити у могућности да испунимо", поручила је немачка канцеларка.

Међутим, све је више убеђења да је економска криза произашла из кризе политичког система и да је капитализам тај кога треба мењати.

Први човек Форума Клаус Шваб каже да за капитализам у постојећем облику у свету више нема места. У прилог његовим речима иду и демонстрације у близини Конгресног центра, које није омео ни велики снег, ни велико обезбеђење.

"Дубоко верујем у слободно тржиште, али оно треба да служи друштву. Систем се мора прилагодити или се мора пронаћи равнотежа. Можда капитализам и није права реч да би се описало оно што се данас догађа, јер најважнији ресурс није више капитал, него таленат", истакао је Шваб.

Криза морала и песимизам 

У свету се бележи драматичан раст неједнакости између богатих и сиромашних и Светски економски форум упозорава да садашња кретања у свету могу да доведу у питање добит од глобализације, а богате државе да склизну у анархију и немире.

"Имамо општу кризу морала, нисмо вољни да инвестирамо у будућност, подрили смо социјални склад и у опасности смо да у потпуности изгубимо поверење будућих генерација. Капитализаму у његовом садашњем облику нема места у свету око нас", истиче Шваб.

Један од најутицајнијих инвеститора у свету Џорџ Сорош још је песимистичнији кад каже да за своју 81 годину живота није видео свет у тежем стању.

"Шта сад следи? Економско погоршање и процес политичке и друштвене дезинтеграције међусобно ће појачавати једно друго", оцењује Сорош.

Истраживања уочи Форума показала су половина светских менаџера очекује да економија настави да слаби.

"Раније смо били превелики оптимисти", закључио је Шваб. То је можда и најбоља порука са првог дана Светског економског форума.

На 42. окупљању у Давосу биће и председник Европске централне банке Марио Драги, амерички министар финансија Тимоти Гајтнер и извршна директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард.

Годишњи Светски економски форум се одржава само десетак дана након што је репутација еврозоне доживела нови ударац, јер је америчка агенција за кредитне рејтинге "Стандард енд Пурс" снизила кредитну способност девет чланица еврозоне укључујући врхунски троструки "А" рејтинг Француске.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару