Читај ми!

Скок извоза у Русију

На руско тржиште из Србије се највише извозе подни покривачи и тапете, јабуке, дизалице, оловни акумулатори, бакарне цеви, гуме, лекови. Извоз у Русију повећан је лане за 57 процената и за 11 месеци је достигао 754,2 милиона долара, али је дефицит на српској страни велики.

Извоз из Србије у Русију повећан је лане за 57 процената и за 11 месеци је достигао 754,2 милиона долара, али је дефицит на српској страни и даље висок, близу 1,5 милијарду долара, саопштила је Привредна комора Србије.

Укупна робна размена Србије и Руске Федерације износила је нешто више од три милијарде долара, за 25 одсто више у односу на 11 месеци годину дана раније, рекао је за Танјуг стручни сарадник у ПКС Дејан Делић.

Делић је додао да је и увоз из Русије повећан за око 17 одсто, са номиналном вредношћу од 2,25 милиона долара.

Русија је шести извозни партнер Србије, са учешћем од око 6,9 одсто, а први увозни са учешћем од око 12,6 процената. Покривеност увоза извозом износи око 33 одсто.

На руско тржиште највише се из Србије извозе подни покривачи и тапете, јабуке, дизалице, оловни акумулатори, бакарне цеви, гуме, лекови.

Из Русије се највише увозе енергенти - нафта и гас који чине 80 одсто српског увоза, затим алуминијум, пропан, уља, цигарете.

Делић је нагласио да размену Србије и Русије карактерише међусобна бесцаринска трговина за око 99 одсто роба из Царинске номенклатуре.

Стручњак ПКС је подсетио да је у јулу 2011. године потписан протокол којим је додатно либерализован Споразум о слободној трговини између Србије и Русије из 2000.

Протоколом се уводи либерализација међусобне трговине за све врсте тепиха и подне покриваче, намештај, регистар касе, мониторе и пројекторе, телевизијске пријемнике, скроб и гликозни сируп, што отвара могућност за још већи пласман српских производа на тржиште најпространије земље на свету коју насељава близу 143 милиона становника.

Русија је чланица Групе 20 (Г-20) најмоћнијих привреда у свету, као што са Бразилом, Индијом и Народном Републиком Кином и Јужном Африком чини БРИКС, групу земаља са високом стопом раста.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару