Читај ми!

Козметичари у рударском крају

Министарство за економију и регионални развој подржало преквалификацију за козметичаре у Бору. У Привредној комори Зајечара сматрају да би сврсисходније било развијати пољопривреду, туризам и кожарско-текстилну индустрију.

Да би подстакли запошљавање и развој приватног сектора у Бору, у министарству за економију и регионални развој подржали су преквалификацију за козметичаре 20 незапослених.

Да ли такви програми могу да помогну крају где је 12.500 лица на евиденцији незапослених, од чега је готово половина старости између 30 и 50 година, а рударски сектор који је био носилац развоја у реструктурирању.

Свака дама воли лепо да изгледа, али када се стеже каиш, најпре се одричемо услуга професионалаца и окрећемо пароли сам свој мајстор. Отуда и питање да ли, поред постојећих, има места и за нове козметичке салоне.

У једном борском козметичком салону кажу да се криза осећа, али сматрају да је тако и у другим делатностима.

"Није то нешто од чега може сјајно и бајно да се живи", каже Јасмина Јаношевић, власница козметичког салона.

Упркос томе што се на евиденцији незапослених у борском округу налази шест козметичара, у Националној служби за запошљавање кажу да су између осталих управо фризери и козметичари - занимања која се високо котирају на листи жеља незапослених за преквалификацију.

"У 2010. и 2011. години није било пријава од стране послодаваца за овом врстом занимања.  Таква лица углавном раде на црно", каже Лидија Начић директорка НСЗ-а у Бору.

Помоћник министра за економију и регионални развој Дејан Радуловић наводи да постоји интересовање за преквалификацију у две општине.

"С обзиром да конкурс још увек траје, видећемо начин реализације тих пројеката", рекао је Радуловић.

У Привредној комори Зајечара сматрају да би сврсисходније било развијати пољопривреду, туризам и кожарско-текстилну индустрију.

"Према последњем попису 250.000 људи је у целом региону у осам општина што само по себи говори да развој одрећених врста услуга и развој самозапошљавања и развој предузетништва малих и средњих предузећа је само по себи несврсисходно", каже председник Привредне коморе Зајечар Братислав Ђорђевић.

Мада је пара мање него претходних година и ове је преко Министарства економије за почетнике у бизнису обезбеђено милијарду динара, колико и за неразвијена подручја, а покреће се и нова кредитна линија намењена развоју женског предузетништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару