Читај ми!

ММФ: Споран буџет

Ревизија аранжмана из предострожности Србије и ММФ-а одлаже се зато што буџет није у складу са програмом који је договорен са том институцијом. Неоправдана бојазан ММФ-а да у буџету има елемената који би могли да угрозе договорене границе дефицита и јавног дуга, каже саветник премијера Јуриј Бајец.

Међународни монетарни фонд одложио је ревизију првог аранжмана из предострожности са Србијом зато што буџет, усвојен у парламенту 29. децембра прошле године, није у складу са договором са том институцијом.

Издавање државних обвезница и гаранција и пројектована примена инвестиционих пројеката у 2012. години премашују границе дефицита и јавног дуга предвиђене програмом, наводи се у саопштењу Канцеларије сталног представника ММФ-а у Београду.

Први човек ММФ-а за Србију Богдан Лисоволик није могао да каже за колико је повећана граница јавног дуга. Саветник премијера Јуриј Бајец каже да су задужења државе, планирана буџетом за 2012. годину, у складу са договором са ММФ-ом.

"Очекујем да ће у разговорима са представницима ММФ-а, који у Београд долазе почетком фебруара, бити отклоњени разлози због којих је та институција одложила ревизију аранжмана из предострожности са Србијом", рекао је Бајец.

Бајец је истакао да је неоправдана бојазан ММФ-а да у буџету Србије има елемената који би могли да угрозе договорене границе буџетског дефицита и јавног дуга.

"Планиране државне гаранције односе се на инвестиционе пројекте који доприносе привредном расту, као што су изградња гасовода или система за наводњавање", објаснио је Бајец. Он је додао да се у договорене оквире буџетског дефицита и јавног дуга уклапа и планирано издавање државних обвезница у вредности 300 милиона евра.

"То је максимални износ задужења по основу издавања државних хартија од вредности, у случају да буде тешкоћа у измирењу текућих обавеза буџета, али је могуће да тај износ буде и мањи", рекао је Бајец.

Поједини стручњаци кажу да је проблем у томе што су из месеца у месец лошије прогнозе о привредном расту у Европи, па је самим тиме могуће да ММФ сумња да ће Србија успети да покрије мањак без новог задуживања.

Мијат Лакићевић из недељника Нови магазин каже да би ММФ могао да прихвати наша објашњења, али за нас ће бити проблем то што су кретања у Европској унији неповољна. Такође, како каже, неће бити остварени планирани приходи, а то повећава јавни дуг.

Представници ММФ-а саопштили су да ће наставити разговоре са Владом Србије и отпочети ревизију кад добију довољно доказа да је програм за 2012. годину у складу са фискалним правилима договореним приликом склапања аранжмана.

Влада и ММФ су прошле године договорили 18-месечни споразум из предострожности, вредан 1,1 милијарду евра, који се базира на буџетском дефициту за ову годину од 4,25 одсто и расту БДП-а од 1,5 одсто.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару