Читај ми!

Винска мапа Србије

Вински туризам у Србији тек је почео да се развија. Одређено је девет винских путева, од палићког до косовско-метохијског, урађена мапа винарија, а за оне веће, одређене су координате како бих их туристи лакше пронашли.

Србија има сличне климатске услове за производњу вина као Бордо у Француској, па стручњаци кажу да наша вина, по квалитету могу да конкуришу европским. Француска, Италија и Шпанија највећи су европски прозвођачи вина. Тамошње винске путеве годишње обиђу милиони туриста, који винаријама оставе вишемилионску зараду.

Вински туризам у Србији тек је почео да се развија. Одређено је девет винских путева, од палићког до косовско-метохијског, урађена мапа винарија, а за оне веће, одређене су координате да их туристи лакше пронађу преко система за навигацију.

Виноградарство је пољопривредна грана у коју се последњих година највише улаже. Онима који желе да засаде винову лозу држава даје бесповратне кредите од 12.000 евра за хектар винограда. Од садње до вина мора да прође најмање пет до шест година.

Тихомир Тимотијевић из аранђеловачке винарије "Врбица" каже да је процес изузетно дуг и да се без љубави, знања и новца, у винску причу не може ући.

Вино је увек добар разлог за путовање. О томе најбоље сведоче вински туристи који су у групи најплатежнијих.

"Наше винарије пружају јако добро вино за приступачне паре и новац уопште није препрека да би се дошло овде. Нудимо добру и квалитетну понуду уз пристојне цене", каже Драган Плећевић, директор Туристичке организације Аранђеловац.

Осим понуде доброг вина, винарије морају да испуњавају и друге услове како би их туристи походили. Новинар РТС-а Радомир Витановић је и пословно и приватно обишао многе европске винарије, попут оних у Италији и Француској које би могле да нам послуже као узор.

"Винарије морају да имају радно време, собе за дегустацију, а пошто вино тражи добру и опуштену атмосферу, потребно је да сви они који имају могућности, уз подруме направе и собе за издавање, односно апартмане", каже Витановић.

За пет од девет винских путева у Србији урађена је и саобраћајна сигнализација.

Горан Петковић, државни секретар за туризам каже да ће до лета сви вински путеви бити обележени и сигнализацијом покривени.

Познати и умни људи су много лепог рекли о вину. Звучи искрено и истинито и једна изрека непознатог аутора да је чаша вина најбољи завршетак напорног дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару