Читај ми!

Шкриљци део енергетске будућности

Најављујући одлуку о тендеру за саветника за експлоатацију уљних шкриљаца у околини Алексинца, министар Оливер Дулић рекао да прве тоне нафте добијене из шкриљаца могу да се очекују за шест до седам година.

Влада Србије сутра ће донети одлуку о расписивању тендера за избор саветника за проналажење стратешког партнера за експлоатацију уљних шкриљаца на територији Алексинца, најавио је министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић.

Експлоатација уљних шкриљаца, из којих би годишње могло да се добије између 500 и 600 хиљада тона нафте, могла би да почне најраније за шест до седам година, рекао је Дулић приликом обиласка бушотине на којој се истражују уљни шкриљци у селу Суботинац код Алексинца.

Прецизирајући да би се годишње експлоатисало око пет милиона тона шкриљаца, Дулић је додао да ће на том послу бити отворено око 2.000 нових радних места.

Он је указао да би нафта произведена из шкриљаца задовољила 10 до 15 одсто потреба Србије за нафтом, чиме би се смањила зависност од увоза тог енергента.

Дулић је истакао да ових дана у ресорно министрарство треба да стигне елаборат који ће потврдити да у алексиначком налазишту уљних шкриљаца постоје резерве од 400 милиона тона за експлоатацију.

Држава ће са потенцијалним стратешким партнером склопити за нас најповољнији могући уговор, тако да ниједна страна компанија неће моћи само да убира приходе, рекао је министар и објаснио да ће држава у сваком случају имати део власништва у будућем конзорцијуму у којем ће учествовати и једна домаћа фирма из алексиначког краја.

Напомињући да је министарство хтело да то буде Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља "Ресавица", Дулић је додао да то неће бити могуће због правних разлога, па се очекује избор "Алексиначких рудника" или неке друге домаће фирме коју буде овластила држава.

Нафта, струја и топлотна енергија 

Осим 500 до 600 хиљада тона нафте, из алексиначких шкриљаца добијало би се и 100 мегават-часова електричне енергије, било би обезбеђено и грејање за Алексинац, а општина би убирала и приход од рудне ренте, рекао је Дулић.

Дулић је истакао да пројекат експлоатације уљних шкриљаца у Алексинцу није никакав предизборни политички трик, већ да ће се њиме бавити и наредне владе, с обзиром на то да би Србија требало да искористи тај велики потенцијал.

Истичући да многи сад постављају питање због чега реализација тог пројекта није могла да почне раније, Дулић је објаснио да је то због цене нафте, која је тренутно виша од 100 долара за барел и да је експлоатација шкриљаца тек сада постала економски исплатива.

Министар је нагласио да Алексинац неће трпети еколошке последице због експлоатације шкриљаца, јер ће се она вршити на површинским коповима као, на пример, у Костолцу или Колубари и додао да се приликом вађења шкриљаца не користе штетне хемикалије нити постоји радиоактивност.

Дулић је рекао да ће тај пројекат у Алексинцу бити реализован у складу са европским стандардима и да ће се у том послу примењивати најсавременија технологија која ће имати минималан утицај на животну средину.

Нема никакве мистерије у вези са експлоатацијом шкриљаца, јер је то обичан камен налик угљу, који у себи има 10 одсто органске материје из које се добија нафта, изјавио је Дулић.

Пре обиласка бушотине, министар је посетио Општину Алексинац и присуствовао презентацији о потенцијалима уљних шкриљаца.

У алексиначком подручју, према проценама, постоји око две милијарде тона уљних шкриљаца, за које је Дулић рекао да су једно од највећих истражених налазишта шкриљаца у Европи.

Професор Војин Чокорило рекао је на презентацији да је Србија богата шкриљцима и да их, осим у Алексинцу, где је највеће налазиште, има и на подручју Врања, Ваљева, Крушевца, Бабушнице, Ниша, Западне Мораве.

Дулић је рекао да је само на подручју Алексинца детаљно истражено налазиште, због постојања алексиначког рудника и навео да се то налазиште простире на око 20 квадратних километара.

Професор Чокорило рекао је да тренутно три државе у свету прерађују уљне шкриљце у нафту: Кина, Бразил и Естонија, која је највише технолошки напредовала у томе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару