Читај ми!

Бразил за петама Француској

Неочекивана вест на крају прошле године – бразилска економија претекла је британску и заузела шесто место на листи најмоћнијих светских економија. Нови циљ Бразилаца јесте да престигну Француску и попну се на пето место до 2015. године.

Светска економија почела је Нову годину новим поретком. Први пут, Велика Британија гледа у леђа једној јужноамеричкој економији. Претекао ју је Бразил.

Земља кафе, карневала, самбе и доброг фудбала израсла је у економског џина, за чије се стратешко партнерство отимају и Вашингтон и Брисел. Са економском моћи расте и политички утицај.

Бразилци су имали чему да се радују у новогодишњој ноћи, пошто су годину завршили као шеста економија на свету.

Одмах су поставили нови циљ - да буду још једно место ближе врху. ММФ се слаже да је то могуће 2015. године, а бразилска власт каже да им не треба толико времена.

"Ми ћемо већ у 2015. ући као пета највећа светска економија, испред Француске", каже министар финансија Бразила Гвидо Мантега.

Ветар у леђа Бразилцима даје двоструко бржи економски раст у односу на европске економије, које су једном ногом у рецесији.

У 2012. години додаће бруто домаћем производу бар четири одсто, што је нешто мање него раније, пре свега због кризе која удара и на главне увознике бразилске робе.

"Наша економија заиста успорава и то у свим областима, осим у грађевинској индустрији којој на руку иду политика владе и припрема Светског првенства у фудбалу и Олимпијских игара", каже Ребека Палис из Статистичке агенције Бразила.

Држава као градилиште

Цео Бразил је градилиште, јер је влада покренула јавне радове и помаже изградњу станова за породице са малим приходима, а за велика такмичења треба, осим спортских објеката, припремити саобраћајне и смештајне објекте.

Грађевинска индустрија ангажована је и у суседним земљама и вапи за радном снагом. Зато је јужноамерички економски џин постао обећана земља и за незапослене Европљане.

Прошле године отворена су 2,3 милиона радних места и незапосленост је пала на историјски минимум.

"Шесто место међу светским економијама више је статистичко, али има важан психолошки ефекат. Тако смо привлачнији улагачима и може да буде одлучујуће за оне који се двоуме где да уложе новац", каже Армандо Кастелар, економски аналитичар.

Зато се у Бразил 2011. године слило највише долара у последњих пет година - 65 милијарди, углавном кроз директна страна улагања.

Иако је статистика импресивна, а економија претиче европске, влади у Бразилији јасно је да треба бар 20 година да Бразилци достигну и европски животни стандард. Зато главни циљ остаје искорењивање сиромаштва.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару