Читај ми!

Екстрапрофит у пореским маказама

"Прогрес Маладеновац", извозно оријентисано предузеће у блокади је због неплаћеног пореза на екстрапрофит од пре 10 година. У Пореској управи кажу да наплата тог пореза не застарева и да фирма тада није навела ниједан разлог због којег би била ослобођена пореза.

Због дуга од пре десет година за неплаћен порез на екстрапрофит, предузеће "Прогрес Младеновац" је у блокади.

Ништа не би било необично да та извозна фирма за производњу бетона није била пример успешног пословања и да је, тек по блокади, сазнала да Пореској управи дугује готово шест милиона динара.

У фабрици је запослено 90 радника. Плате су редовне, посао, кажу, сигуран, јер раде за инострано тржиште.

На корак су од потписивања петогодишњег уговора са страним партнером, што би им омогућило не само стабилност у пословању, већ и запошљавање још 50 радника.

Чини се да га ипак неће потписати, јер је младеновачкој фирми пореска управа блокирала рачун.

"Ово је за мене био гром из ведра неба. Пре две године, када сам постао генерални директор извршио сам сравњење, и направио записник са Пореском управом из кога се види да порески обвезник "Прогрес Младеновац" дугује по основу јавних неких прихода одређену суму која је одмах измирена", каже Зоран Милијашевић, директор фабрике.

Милијашевић подсећа да је у априлу 2001. године фирми "Прогрес" наложено да, као пореском обвезнику, направи пријаву по основу екстрапрофита.

Пријава је поднета у новембру и то за екстрапрофит од 17 хиљада марака у то време. Пореска управа у Младеновцу, међутим, кажу у фабрици, занемарује пријаву и доноси решење у којем наводи да "Прогрес" није доказао да није екстрапрофитер.

"Порески обвезници који су извозничке фирме су, у складу са законом, ослобођени плаћања пореза на екстрапрофит, где у конкретној ситуацији није било основа за доношење предметног решења како сада тако ни пре 10 година" каже адвокат Миливоје Судимац.

Дуг увећан за камате

Дуг од 17 хиљада марака у међувремену порастао је на 840 хиљада динара, плус четири милиона и 730 хиљада динара за камате.

"Фирма није у стању да плати ту блокаду, није у стању више да исплати ни плату радницима и то за прошли месец, и није у стању да набавља материјал да би могла да настави испоруке за немачку фирму са којом треба да потпише уговор", каже Милијашевић.

Пореска управа Србије саопштила је да је решење о екстрапрофиту донето у септембру 2002. године, дакле после продаје предузећа, и да обухвата текуће обавезе из те године, а не обавезе из времена пре приватизације.

Подсећају и да наплата тог пореза не застарева, као и да фирма из Младеновца у том периоду није навела ниједан разлог због којег би била ослобођена пореза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару