Читај ми!

Савети странаца о штедњи енергије

По енергетској ефикасности, наша земља је на дну и европске и светске лествице. Поједине дипломате које раде у Србији саме примењују правила о уштеди енергије по узору на земље из којих долазе.

У Амбасади Данске у Београду сами су се огранизовали и зграду учинили енергетски ефикаснијом – ставили су штедљиве сијалице, а светла, климу и апарате укључују по потреби. Рачун је показао да је за 10 месеци потрошено 30 одсто мање струје.

Амбасадорка Данске Мете Кјуел Нилсен каже да Србија не мора поново да измишља рупу на саксији. "Може да користи искуства Данске која већ 35 година спроводи мере енергетске ефикасности и која троши 40 одсто мање енергије од просека Европске уније", каже данска амбасадорка.

Као прву меру штедње, странци који живе у Србији препоручују увођење наплате грејања по утрошку, што би променило и навике грађана.

Марк Крандал, председник фирме "Континетал винд партнерс" у Србији живи две године. "Када сам се доселио, у стану је било претопло и хтео сам да искључим грејање, али нисам нашао термостат. Отворио сам све прозоре како бих издржао да будем у просторији", присећа се Крандал.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс каже да српска привреда троши 2,7 пута више енергије од просечне привреде у Унији и да је због тога потребно повећати енергетску ефикасност у земљи.

Важно је што пре донети Закон о рационалном коришћењу енергије и основати Фонд енергетске ефикасности. За те намене, грађанима и привреди биће доступно 40 одсто неповратних средстава и повољни кредити. Помоћ нуде и светске финасијске институције.

Милан Поповић из Канцеларије Светске банке у Србији каже да је енергетска ефикасност важна, јер ће до 2030. године укупна потражња у свету за енергијом порасти 45 одсто.

Највеће уштеде енергије планиране су у индустрији – 44 одсто, у саобраћају 35, у домаћинствима 21 проценат. Од идуће године, Влада најављује и конкретне мере. Грађанима и привреди у 100 општина и 120 предузећа помагаће енергетски менаџери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару