Читај ми!

"Дан Д" за евро

Почео самит лидера ЕУ о кризи у еврозони. Дует Саркози–Меркел жели измену европских споразума и казне за земље еврозоне које премаше предвиђени дефицит. Херман ван Ромпеј решење види у договору о емитовању еврообвезница.

Лидери Европске уније почели су вечерас у Бриселу самит за решавање дужничке кризе у зони евра у нади да ће на њему успети да нађу убедљив одговор на проблеме које прете да разбију ту монетарну унију.

Очекује се да ће преговори 27 лидера ЕУ трајати дубоко у ноћ, због неслагања око измене оснивачког споразума ЕУ са циљем пооштравања буџетске дисциплине, преноси АФП.

Званичници указују да се учесници самита суочавају с великим препрекама, од којих није једино немачко одбијање да пристане на било шта друго, до на потпуну измену оснивачког споразума ЕУ.

Притисак је повећан пошто је међународна агенција за одређивање кредитних рејтинга "Стандард и Пурс" у среду ставила врхунски рејтинг ЕУ "ААА" на преиспитивање, уз могућност снижења, само неколико дана пошто је исто упозорење дала за готово све чланице еврозоне.

Уочи Самита ЕУ у Бриселу, стизала су упозорења да ће се евро, идуће недеље, наћи на ивици амбиса, ако састанак не успе.

Лидери Француске и Немачке Никола Саркози и Ангела Меркел желе измену европских споразума и увођење казни за земље еврозоне које премаше предвиђени дефицит.

Француски министар финансија Франсоа Бароен рекао је како Меркелова и Саркози неће напустити Брисел "без потписивања чврстог споразума".

Подршку им даје амерички министар финансија Тимоти Гајтнер, који борави у Паризу. "Веома је важно да Европа успе. Треба да постоји довољно јак заштитни зид који ће спречити ширење кризе. Верујем да ће им то поћи за руком", каже Гајтнер.

Председник Савета Европе Херман ван Ромпеј, међутим, сматра да је спасавање евра могуће и без новог споразума и залаже се и за постизање договора о емитовању еврообвезница.

"Мислим да је ова порука јасна – треба пустити Европску централну банку да ради свој посао. Она мора да има важну улогу у решавању кризе", истиче економски аналитичар Роберт Халвер.

Британски премијер Дејвид Камерон, међутим, тражи гаранције уколико дође до промене европског уговора. Камерон каже да ће, уколико чланице ЕУ желе да користе европске институције за спас евра, Британија инсистирати на мерама заштите.

Ипак, председник савета министара финансија ЕУ и премијер Луксембурга Жан Клод Јункер рекао је да се нада да Британија неће стајати на путу поузданог решења за дужничку кризу у еврозони.

"Не желим да Велика Британија добије читаве странице на којима пише да она неће радити оно што остале земље морају да раде. Нећу то да прихватим", нагласио је он, осврнувши се посебно на потребу пооштравања финансијске регулативе.

Доказ британске сумњичавости је и то што се већина Острвљана клади да ће евро нестати до краја идуће године. Опкладе падају и на прву земљу која ће напустити зону евра – а фаворит је Грчка.

Њен државни дуг је, ове године, порастао на 30.000 евра по становнику. Посланици грчког парламента послушали су премијера Лукаса Пападемоса, да такво стање мора да се прекине, и усвојили државни буџет за идућу годину. Глас за штедњу дало је 258 од 300 парламентараца.

Италијански премијер Марио Монти каже да се његова земља плаши да не доживи судбину Грчке и позива посланике да усвоје његов пакет мера за излазак земље из кризе. Монти, међутим, није имао много речи утехе за своје сународнике, најавивши да Италија можда неће моћи да исплаћује државне зараде и пензије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару