Читај ми!

Осуда тужбе против новинара

Организације цивилног друштва најоштрије осудиле подизање оптужнице против новинара и уредника новосадског Националног грађанског листа. Петицију УНС-а против суђења потписало 250 новинара.

Београдски центар за безбедносну политику и 15 невладиних организација најоштрије су осудили подизање оптужнице против новинара и уредника новосадског Националног грађанског листа.

Оптужени се терете што су, на основу увида у поверљив Извештај Владе Србије упућен скупштинском Одбору за безбедност, јавности предочили само неке од слабости система одбране Србије, наводи у заједничком саопштењу.

Подаци из извештаја објављени су у чланку новинара Јелене Спасић и Милорада Бојовића "Државни органи потпуно неспремни за рат" 9. јуна ове године. Потписници саопштења сматрају да се том оптужницом угрожавају слобода штампе и право јавности да зна.

Новинари се терете за одавање тајне за чију заштиту они, иначе, нису обавезани, према одредбама Кривичног законика, Закона о тајности података и Закона о јавном информисању, наводе потписници, истучући да новинари имају право да штите своје изворе.

"Одговорност за одавање тајне сносе носиоци јавне власти којима је, по тачно утврђеним процедурама, дозвољен приступ поверљивим информацијама", наводе представници цивилног друштва, истичући да је далеко важније то да надлежни државни органи нису покренули поступак против оних који својим чињењем или нечињењем угрожавају систем одбране.

"Центар сматра да главни налази извештаја треба да буду доступни јавности, док конкретни подаци, чије би обелодањивање угрозило националну безбедност Србије и њених грађана и грађанки, треба да остану поверљиви", наводи се у саопштењу.

У образложењу се указује да грађани издржавају систем одбране и да, из тог разлога, имају право да знају како они који су финансирани њиховим новцем раде свој посао.

Међу потписницима саопштења су Жене у црном, Центар за практичну политику, Комитет правника за људска права, Форум за безбедност и демократију, Центар за једнака права, Удружење избеглица из Републике Хрватске, НВО Европска Војводина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи