Помак у борби против корупције

У борби против корупције постигнут помак, рекла директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић. Следи фаза примене закона и коришћење капацитета институција. Најављено скоро доношење Стратегије и Акционог плана у борби против корупције.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић и њен функционер Чедомир Чупић оценили су изузетно позитивном чињеницу да је Европска комисија препознала превентивну надлежност Агенције, односно напоре које је најмлађе независно тело уложило у тој области.

Агенција ради тек две године и постигнути резултати су, тврде, "двоструко већи" уколико се има у виду 16.000 поднетих извештаја, извршење и спровођење скоро свих одлука, успешно обављена контрола имовине и остварен пристојан степен сарадње са државним институцијама и политичарима.

Марковићева је подсетила да је Агенција поднела две кривичне пријаве и појаснила да то, заправо, значи да су поступци тог тела прешли његове надлежности.

"Поднели смо и седам прекршајних пријава против странака у процесу ванредних локалних избора. Агенција је учествовала и у изради Закона о финансирању политичких странака, а ових дана треба да почне и серија семинара у циљу пружања помоћи надлежнима за примену законске регулативе", навела је директорка Агенције и додала да је од прекршајних пријава једна окончана и функционер проглашен кривим.

Као лош пример поступања по одлукама Агенције, Марковићева је навела прекршајну пријаву против владајуће странке Јединствена Србија која је завршила тако што се Прекршајни суд у Београду прогласио ненадлежним, и пријаву проследио суду у Јагодини. По враћању поступка у његову надлежност из Прекршајног суда су навели да је наступила застарелост за покретање прекршајног поступка.

"Такви поступци озбиљно нарушавају кредибилитет Прекршајног суда и драстичан су пример непоштовања, или непознавања закона. У борби против корупције постигнут је помак, али следи фаза примене закона и коришћење капацитета институција", закључила је Марковићева, уз најаву скорог доношења Стратегије и Акционог плана у борби против корупције.

Током двогодишњег рада Агенција је пре свега извршила законске обавезе, сада следи нови период доказивања и позиционирања Агенције нагласио је Чупић и истакао њене четири функције, надзорну, контролну, превентивну и регулаторну. Агенција нема извршну функцију услед чега "не зависи све" од тог тела подсетио је Чупић.

"Агенција се труди да укаже свим друштвеним органима шта омогућавају и предлажу закони и даје препоруке", рекао је Чупић. Члан Одбора Агенције је подсетио на декана Правног факултета у Нишу Предрага Димитријевића који је у сукобу интереса који је, "лако решити одустајањем од једне функције".

Према Чупићевом мишљењу, у Србији је и даље "тешка ситуација" у области корупције и "многе ствари треба преиспитати".

"Овде је корупција један од начина живота, а према истраживањима најкоруптивнији су представници политичких партија, запослени у здравству, судству, полицији... Оно што је најопасија област и треба је законом ојачати су јавне набавке. То је велики проблем због могућности манипулације", упозорио је Чупић, који је члан Одбора Агенције за борбу против корупције.

"Очекујем да суд за шест месеци заврши поступак у случају 'Колубара'. Уколико то буде тако онда ће то бити одговор на питање о ефикасности судства и потврда да је ова земља на правом путу у борби против корупције", закључак је Чупића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи