Читај ми!

Европски дан давалаца органа

И ове године Србија је Европски дан давалаца органа дочекала без јединствене листе, оних којима су неопходни нови органи. За чланство у Еуротрансплантату потребно више стотина хиљада евра, рекао министар здравља Зоран Станковић.

Србија је и ове године Европски дан давалаца органа дочекала без јединствене листе оних којима су неопходни ново срце, плућа, јетра, бубрег, рожњача. Нажалост не зна се ни број оних који нису дочекали трансплантацију.

Нема јединственог регистра потенцијалних давалаца органа као ни јединствене картице. У Србији је последњих година више оних који су донирали, а више је и трансплантација.

Када је Радио-телевизија Србије крајем 2008. године одлучила да извештава о значају даривања органа, донорску картицу имало је мање од 15.000 људи. Годину дана касније, почела је и национална кампања "Продужи живот".

У Србији је сада 70.000 оних који су одлучили да се у случају мождане смрти њихови органи користе за лечење других. Повећан је и број кадаверичних трансплантација и ове године спасено је 48 живота.

Међутим, и даље смо далеко од многих европских и светских земаља, а за крупније кораке и активности у овој области, надлежни тврде да недостаје новац.

"За чланство у Еуротрансплантату потребно је више стотина хиљада евра", рекао је министар здравља Зоран Станковић.

Координтор за трансплантацију Клиничког центра Србије Мирјана Лаушевић рекла је да у Србији има једна или ниједна донор болница на милион становника и додаје да бисмо имали један организован систем потребно је имати, четири, шест, па и осам болница.

"Недостаје и анестезиолога, неуролога који су едуковани да утврде мождану смрт,  трансплантационих хирурга", каже Лаушевић.

Јелена Антић из Удружења "Све за осмех" рекла је да би сви требали да уложе осим новца, мало више труда и енергије.

"Објединити листу, урадити државне донор картице, то првенствено, обезбедити лекове за људе који чекају на трансплантацију", рекла је Антићева.

Европски дан давалаца органа и ове године у Београду је обележен симболичном шетњом, а на Тргу Републике грађани су могли да потпишу донорску картицу и од лекара или оних који данас живе нови живот, добију одговоре на многобројна питања и недоумице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи