Србија на зачељу листе иновативности

На најновијој листи индекса иновације и иновативности Европске уније Србија се налази на 29. месту од 34 земље. Постоји много већи потенцијал, који је неискоришћен, каже помоћник министра за науку и технолошки развој Радосав Церовић.

Србија се на најновијој листи Европске уније индекса иновације и иновативности налази на 29. месту од 34 земље, што је алармантан податак, речено је на округлом столу у Привредној комори Србије.

Шеф одељења за европске интеграције и економију у Делегацији ЕУ у Србији Алберто Камарата рекао је да је питање интелектуалне својине важно за Европску комисију и мишљење Брисела о кандидатури Србије за чланство у ЕУ и похвалио српску Владу за напоре да се унапреди тај сектор.

Камарата је истакао да је приступање Србије Европској организацији за патенте у октобру 2010. године "значајан корак напред" и навео да је Србија у претходном периоду усвојила потребне законе, што је позитивно оцењено у извештају о напретку Србије у европским интеграцијама.

Потребно је, истакао је Камарата, да се подигне свест о значају интелектуалене својине, а нарочито код судова који морају да буду у довољној мери специјализовани за то и најавио да ће ЕУ пружити финансијску подршку Србији.

Помоћник министра за науку и технолошки развој Радосав Церовић је упозорио да је број патената који је настао научно истраживачки радом веома мали и да на годишњем нивоу износи свега шест или седам.

Церовић је рекао да је то неприхватљиво и да постоји много већи потенцијал, који је неискоришћен и да је главни циљ да се подигне ниво трансфера проналазака у привреду.

Активност младих изнад просека 

Секретар Одбора за технолошке иновације Привредне коморе Србије Даница Мићановић рекла је да је Србија на зачељу листе ЕУ у области иновативности, али да је по активности младих од 20 до 24 године изнад просека, као и да је Србија земља у успону према резултатима научноистраживачког рада.

Мићановићева је рекла да је потребно у већој мери заштитити интелектуалну својину и омогућити бољу повезаност науке и привреде.

Директор Завода за интелектуалну својину Бранка Тотић навела је да су патенти и њихова примена веома корисни за привреду, достизање модернијих технологија, продор на европско тржиште и привлачење директних страних инвестиција.

Округли сто су организовали Одбор за технолошке иновације ПКС и Завод за интелектуалну својину Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи