Влада чува шенген

Влада Србије основала Комисију која ће се бавити лажним азилантима из Србије и предлагати мере за смањење њиховог броја.

Ради смањења броја лажних азиланата из Србије, Влада је основала Комисију за праћење безвизног режима путовања са ЕУ.

За председника комисије именован је начелник Управе граничне полиције МУП-а Србије Ненад Бановић, а комисија ће надлежном одбору Владе достављати извештај на свака два месеца, а Влади на свака три месеца.

Чланови комисије су службеници кабинета потпредседника Владе задуженог за европске интеграције Божидара Ђелића, министарстава унутрашњих послова, правде и спољних послова, као и министарстава финансија, рада и социјалне политке и Министарства за људска и мањинска права.

У комисији ће бити и службеници Канцеларије за европске интеграције и Комесаријата за избеглице.

Белгијски министар за имиграцију и азил Мелкиор Ватле упозорио је да би та земља могла да затражи суспензију визне либерализације за Србију, уколико број захтева за азил настави да се повећава.

"Укидање виза била је нека врста уговора о поверењу", рекао је Ватле за РТС.

"Важно је да служи оном за шта је намењен, а то значи за путовање и боље међусобно упознавање, али не за тражење азила. Они који то злоупотребљавају доводе у питање опстанак безвизног режима", истиче Ватле.

Известилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон, међутим, истиче да се још неко време неће озбиљно говорити о тој могућности, односно да се нада да таква оштра мера неће бити тема никада, али истиче да бојазан постоји.

Требало би да Европска комисија у јуну поднесе извештај о функционисању визне либерализације и начинима како да се спречи њена злоупотреба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи