Шанса за избегле

Анкета о положају и потребама бивших носилаца станарских права из Хрватске који бораве у Србији, на основу које ће бити утврђен тачан број одузетих станарских права, представља последњу шансу за њих, рекао за РТС комесар за избеглице Владимир Цуцић.

Међународна организација за миграције, у сарадњи са невладином организацијом Комитет за помоћ и заштиту, спроводи анкету о положају и потребама бивших носилаца станарских права из Хрватске који бораве у Србији.

На основу те анкете и уз подршку Комесаријата за избеглице биће утврђен тачан број одузетих станарских права. Ових дана, 600.000 анкетних листића дистрибуирано је само путем штампе и другим каналима.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић рекао је да је важно да бивши носиоци станарских права, који сада бораве у Србији, попуне анкету, јер Хрватска, упркос сталним захтевима и упркос инсистирању међународне заједнице, ни са ким није поделила базу одузетих станарскиох права, тако да реално нема официјелног податка.

"Нешто више од 24.000 станова у Хрватској одузето је судским одлукама, а између девет и 14.000 станова одузето је на други начин одлукама општинских и других управних органа. Кад се томе дода још око 5.000 службених станова, рачуница показује да је одузето између 32 и 37.000 станова", прецизирао је Цуцић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Говорећи о томе ко има права да попуни образац, Цуцић је рекао да велики број носилаца породичних домаћинстава данас није међу живима, тако да је сви који су некад били, не само носиоци, него и чланови породичних домаћинстава, не само да има право, него би требало да попуни анкетни образац.

Цуцић каже да је то последња прилика за њих јер предстоји донаторска конференција у септембру, која ће препознати да Србија има онолико проблема и отворених питања, колико буде тих анкетних листића.

"То је, пре свега, значајно због војске. Припадници војске и грађанска лица на служби у ЈНА имају велико колебање везано за то, и ми смо са Министарством одбране јасно то утврдили. Анкета не производи никакву правну последицу", рекао је Цуцић.

Цуцић истиче да људи не треба да се плаше да ће, уколико попуне листић, изгубити аутоматско право у програму стамбеног збрињавања у Хрватској.

"На основу овога ће се нешто решавати у Хрватској према онима који то желе, највећи део ће бити решен у Србији", каже Цуцић.

Према његовим речима, проблем ће бити решен за око 800 људи који су у колективним центрима, а пореклом су из Хрватске, онима који живе испод границе сиромаштва, а дошли су из Хрватске и БиХ, којих је 18.000, као и за све који су некад имали станарско право, а никад им није враћено било у Србији, било у Хрватској. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи