Шанса за нови живот

Завештањем органа осигуравамо будућност, јер су 20 пута веће шансе да вам затреба орган него да будете давалац. Трансплантација бубрега је економски исплативија, јер дугогодишња дијализа много кошта и слаби организам, напомињу лекари.

Последњих 18 година, светски лидер у донацији органа је Шпанија са 35 донора на милион становника. Србија је и даље далеко од те бројке, али се ситуација ипак поправља.

Када су прошле године представници "Еуротранспланта" посетили Србију, из Министарства здравља је саопштено да постоји мање од два донора на милион становника. Данас, тај број је три пута већи.

Да ли због тога што догађај није био добро најављен у медијима, или што Лесковчане промоција завештања органа и трансплантације, много не занима, тек сала Културног центра прошле суботе остала је полупразна.

Како би могао да одговори на сва питања која прате ту тему, Александар Нешић, који је прошао разне обуке, последњу недавно са представницима Хрватске донорске мреже, каже да наши грађани и даље мало знају о донирању органа.

"Циљ и жеља Донорске мреже Србије јесте да се објасне и појасне све те ствари везане за донорство и трансплантацију. То је поступак лечења који је стар већ читав век. Што се тиче донорства и картице, то је само промотивног карактера", рекао је Александар Нешић из Донорске мреже Србије.

По закону који важи у Србији потребно је да клиника, на којој је пацијент који је мождано мртав, тражи од родбине дозволу да се ти органи употребе за трансплантацију, објаснио је Нешић.

Лекари напомињу да је на пример, трансплантација бубрега економски исплативија, јер дугогодишња дијализа много кошта, али и слаби организам, док се особа којој је дат орган након две године сматра потпуно здравом.

"Сама крилатица Министарства здравља 'Продужи живот', показује, колико је то важно за сваког појединца. Завештањем органа осигуравамо будућност, јер су 20 пута веће шансе да вам затреба орган него да будете давалац", рекао је проф. др Зоран Ковачевић са ВМА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи