Опрез при куповини хране

И поред контрола прехрамбрених производа које су честе, у радњама се могу наћи неисправни производи. Купци при куповини треба да обрате пажњу на рок трајања намирница, на њен мирис и изглед, јер тровање поквареном храном може оставити трајне последице.

Тровање поквареном храном може оставити трајне последице. Иако су контроле прехрамбених производа честе, и намирнице се због несиправности повлаче из продаје, у радњама се ипак могу наћи неисправни производи.

Стручњаци подсећају купце да проверавају рок трајања намирница које купују и да на високим темепратурама не купују чак ни робу којој ускоро истиче трајност.

При куповини би, пре свега, требало обратити пажњу на мирис и изглед намирнице, јер коришћење покварене хране, може бити врло опасно.

Према подацимa пољопривредне инспекције, трећина продавница у Србији продаје неку храну којој је истекао рок трајања или намирнице које нису правилно декларисане, тако да не можете имати потпуну информацију шта купујете.

Потрошачи се жале, пре свега, директно на квалитет производа.

"Имали смо случај да је потрошач купио месо ставио га у фрижидер и када је сутра хтео да прави роштиљ, месо није било доброг квалитета", рекао је Слободан Еремић из Националне организације потрошача.

Пољопривредна инспекција недавно је контролисала 850 прехрамбених продавница прегледавши 140.000 производа биљног порекла. У свакој шестој трговини био је најмање по један производ коме је истекао рок трајања.

"У скоро свакој групи производа и код хлебова, тестенина, кондиторских прозвода, воћних сокова налажени су производи којима је истекао рок употребе. Ово није грешка произвођача већ продаваца који нису водили рачуна", рекао је Душан Пајкић из Инспектората Министарства пољопривреде.

Лети се месо, млечни производи, јаја и прозводи од јаја, много лакше кваре, с обзиром на свакодневне високе температуре.

"Може доћи до болести које се једним именом зову болести тровања храном и у том смислу оне се најчешће манифестују повишеном телесном темепратуром, малаксалошћу, дијарејом и повраћањем", рекла је Драгана Јовић из Института за заштиту здравља "Др Милан Јовановић-Батут".

Поменимо бактерију из рода салмонела за коју је добро пазнато да може оставити трајне полседице на костима, на срчаном мишићу или на бубрегу, додала је др Јовић.

Прошлог лета, из самопослуга је било повучено много више покварене хране него зимус. Примера ради, три пута више поквареног меса, 17 пута више поквареног млека и 240 пута више покварених јаја и прозвода од јаја. Стручњаци претпостављају да ће слично бити и током лета лета.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи