Усавршавање васпитача

Менсин одсек за даровите "Никола Тесла центар" осмислио нови систем учења, који је од прошле године обавезан програм за стручно усавршавање васпитача и учитеља. Са тим програмом упозната трећина учитеља у Србији.

Нови систем учења, који је од школске 2009/2010. обавезан програм за стручно усавршавање васпитача и учитеља, осмислио је Менсин одсек за даровите "Никола Тесла центар".

Са тим програмом упозната је трећина учитеља у Србији, а комплетну обуку прошло је више од 800 њих. Од септембра се примењује у вртићима и школама код нас и у још 12 европских земаља.

Програм подстиче развој интелектуалних способности код деце и спречава касније поремећаје у учењу.

Период од треће до седме године најдрагоценији је за стимулацију можданих активности, нешто мање до дванаесте и зато је са програмом важно кренути још у вртићу. И настава може да буде другачија.

Најсложенији део програма су загонетне приче и питања, а то деца највише воле, јер развијају креативно и функционално размишљање.

"Моја порука васпитачима, учитељима, па и родитељима јесте да се не боје претешких питања, него прелаких. На крају та претешка, уз право усмеравање доведу до решења", каже Урош Петровић, писац за децу и коаутор програма "НТЦ систем учења".

Учитељи и професори у учионице улазе са новим ентузијазмом, а деца су задовољна.

"Наш крајњи циљ је подизање нивоа знања, јер ви кад данас уложите у дете, тек за 20 година ћете добити резултат. То су стратешка дугорочна улагања и крајње је време да о томе почнемо да мислимо", рекао је Ранко Рајовић, аутор програма.

Улога родитеља је кључна и свакодневна. Зато је најпре објављена књига IQ детета - брига родитеља. Ускоро из штампе излази и приручник за васпитаче.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи