Поплаве и даље наносе штету

Ниво Дунава код Смедерева порастао за пет центиметара и сада је 35 центиметара виши од коте за проглашење ванредне одбране од поплава. Јака поподневна киша донела невоље и становницима села александровачке и крушевачке општине.

Од јуче је ниво Дунава код Смедерева порастао за пет центиметара и сада је 35 центиметара виши од коте за проглашење ванредне одбрана од поплава.

Угрожено је стотинак викендица и рибарских кућица на небрањеном делу обале, а становницима тих насеља вода за пиће допрема се цистернама.

Јака поподневна киша донела је велике невоље и становницима више села александровачке и крушевачке општине.

У поплавном таласу који је данас поподне захватио десетак села крушевачког краја, поплављено је тридесетак домаћинстава и око стотину хектара ораница, а под водом је и део регионалног пута Крушевац-Краљево.

Према информацијама Штаба за ванредне ситуације града Крушевца, највише штете нането је мештанима Глободера, где је бујични талас достизао висину и до једног метра.

У том селу је, услед изливања Глободерског потока, вода ушла у 20 кућа и уништила комплетно покућство, а ватрогасно-спасилачке јединице евакуисале су осморо људи и двадесетак грла крупне и ситне стоке.

Око 70 метара регионалног пута Крушевац-Краљево на улазу у Глободер и даље је под водом, па су на тој деоници постављени знаци упозорења и обезбеђено дежурство саобраћајне полиције.

У Мачковцу су поплављена дворишта и економски објекти у три, а у Горњем Степошу у четири домаћинства, већина сеоских путева је готово неупотребљива, а бујица је оштетила и део пута ка Јастрепцу у Великој Ломници.

Помоћник командира Штаба и координатор групе за ванредне ситуације Душан Тодоровић рекао је новинарима да је бујични талас ова подручја захватио данас око 15 часова, а да су узрок обилне кише и запушени канали и одводи.

Тодоровић је додао да су машине "Крушевацпута" и градског Водовода, осим у поплављеним селима интервенисале и у Буковици на пробијању корита Буковичке реке, а потом и у Паруновцу и Дедини на рашчишћавању канала.

По његовим речима, на поплављеном подручју су и представници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, полицијске снаге и мештани и даље дежурају и пумпама извлаче воду из поплављених кућа, а Штаб за ванредне ситуације ноћас поново заседа како би утврдио план наредних активности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи