Брже до специјалистичких прегледа

Уколико вам први специјалистички преглед не буде заказан у року од четири недеље, право на одговарајућу здравствену помоћ може се остварити у приватној здравственој установи, а новац ће бити враћен, обећао министар Томица Милосављевић.

Специјалисички прегледи биће убудуће заказивани најкасније у року од четири недеље, што је део поједностављења процедура у примарној здравственој заштити, најавио је министар здравља Томица Милосављевић.

Уколико први преглед не буде заказан у предвиђеном року, пацијенту ће печат са датумом бити довољан да у приватној установи обави тај преглед, а да затим помоћу фискалног рачуна и докумената рефундира трошкове, рекао Милосављевић.

Према његовим речима, Републички завод за здравствено осигурање ће након тога наплатити те трошкове од здравствене установе која није могла да омогући пацијенту преглед у предвиђеном року.

Милосављевић је новинарима након разговора са представницима компанија чланица Америчке привредне коморе у Србији о унапређењу сектора здравствене заштите, рекао да би Клинички центар Србије, све остале болнице и клинике требало да имају капацитете и довољан број људи за те прегледе.

Он је најавио да ће упути за испитивање у неком од Клиничких центара важити шест месеци а да ће у оквиру њега моћи да се обаве сви они прегледи за које лекар специјалиста процени да су неопходни.

Све то би требало да допринесе смањену администрације, али и да се поједностави здравствени систем пацијентима, рекао је Милосављевић, додајући да се 98 одсто примебди, које добија од грађана, односи на остваривање права из здравственог осигурања у здравственим установама.

"Терет ћемо тако пребацити на начелнике и директоре који ће морати да управљају ониме чиме располажу", навео је министар здравља.

Милосављевић је након разговора са представницима Америчке привредне коморе рекао да је здравствени систем Србије одржив и да у време економске кризе "никоме ништа не дугује".

Министар је истакао да је ове године 700 људи добило посао у здравственом систему Србије и најавио завршетак радова на реконструкцији Клоиничких центара у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду до 2012. године.

На данашњем састанку је оцењено и да је у погледу реформе здравственог система учињен значајан напредак, а да је неопходна и чвршћа сарадња са приватним сектором када је у питању примена и креирања нових прописа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи