Да ли неко црвени због Црвенковића

Девет чланова породице Црвенковић живи без струје и воде. Због мање окућнице коју обрађују, не примају социјалну помоћ. Отац породице провео 100 дана у затвору, јер се нелегално прикључио на елетромрежу.

Кућа Црвенковића на крају села Бељин, у околини Шапца, има спаваћу собу, кухињу и свињац. У домаћинству без струје и воде живи њих деветоро. Послови су подељени по узрасту, а од седморо деце не ради једино тромесечна Николина.

"Помажем мами у кући, чувам Николину, јер је мала, умем и да скувам ручак", каже четрнаестогодишња Маријана.

Њена млађа сестра, осмогодишња Милица, додаје да на једном кревету спава њих четворо, али да и то има неке предности, јер им је зими, кад се скупе, топлије.

Отац породице је сваки дан у надници, а у послу му помажу и синови.

"Радимо и код комшија, идем са њима на пијацу, сечем дрва, све што могу", каже најстарији дечак, Синиша, који има жељу да буде аутомеханичар, али нема новца за школовање.

Солидан ђак је и Александар, који има само десет година, а већ одавно са братом чисти шталу и ради на њиви.

Због мање окућнице коју обрађују, Црвенковићи не примају социјалну помоћ. Једина повластица су им бесплатне карте за превоз двоје деце до школе. Немаштину, кажу, лакше подносе кад су заједно, јер су једва издржали дане кад је мајка била у болници, а отац у затвору.

"Мог Милана су затворили, јер је прикључио струју 'на дивље'. Морали смо због деце. Покушавали смо то да решимо са Електродистрибуцијом, али немамо новца. Дугујемо укупно 100.000 динара", жали се мајка Слађана.

Слађана додаје да су се деца, док је она била са бебом у породилишту, а Милан у затвору, сналазила сама!

 За муку Црвенковића чуло се и у суседним селима, али због кризе, помоћ ретко стиже.

"Ја нисам одавде. У суседном селу имам викендицу, али ово што сам чуо, страшно ме погодило. Зато сам морао да их посетим. Овај човек је 100 дана био у затвору због струје, док су се деца сама мучила. Сви у селу кажу да та деца никоме јаје нису узела, да су вредна и лепо васпитана", каже Душан Стојадиновић из Београда.

Иако су животни услови тешки, у овој породици не мањка радост. Док ноћу из дворишта гледају светла Београда, највећа жеља је да и у њиховој кући засија.

Посетиоци сајта који су заинтересовани да ступе у контакт са породицом Црвенковић могу то учинити преко шабачког дописништва РТС-а на адрeсу:  rts.sabac@rts.rs 

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи