Социјалне карте за сиромашне

Услови за помоћ најсиромашнијима, да плате струју, гас и грејање, биће познати до краја године, најављено из Владе Србије. То је и основа за израду социјалне карте Србије. Агенција за енергетику дала предлог за израду енергетске социјалне карте.

У Влади кажу да ће до краја године бити познати услови за помоћ најсиромашнијима да плате струју, гас и грејање. То је и основа за израду социјалне карте Србије.

Агенција за енергетику завршила је свој део посла и дала предлог за израду енергетске социјалне карте.

После анализе међународних искустава, издвојена су три могућа начина помоћи најсиромашнијим особама. Први начин је директна новчана помоћ угроженима, коју Агенција за енергетику оцењује као неприхватљив јер се показало да су дате паре домаћинства трошила и за друге намене.

И други начин је увођење социјалне тарифе која има мана јер, како кажу, једне потрошаче ослобађа плаћања на терет других. Агенција предност даје вредносним ваучерима.

"Поред дефинције угроженог потрошача, треба дефинисати минималну егзистенцијалну количину енергената која би била неопходна да се сачува здравље и живот", рекао је Гордан Танић из Агенције за енергетику.

Танић је додао да "ми нисмо толико богати као Норвежани и Швеђани да можемо да дозволимо да потрошач троши две - три хиљаде сати или 300, 400 метара кубних гаса и да се третира као социјално угрожен".

"Треба га примерити нашим приликама и могућностима а истовремено максимално заштитити потрошача", нагласио је Танић.

И Светска банка, која Србији помаже у том послу, направила је анализу коју ће представити 9. јула.

Неки енергетски стручњаци предлажу да се најсиромашнијим домаћинствима омогући да месечно бесплатно троше 250 киловат сати струје, са тим да им се да и вредносни ваучер којим би купили дрва, угаљ или платили гас за грејање.

У Влади Србије кажу да ће све опције бити размотрене и да је сада задатак локалних власти да евидентирају најугроженије.

"Неће бити сви исто заштићени. Прво ћемо размотрити ко су то, почев од старачких домаћинстава, једночланих домаћинсатва, незапослених и оних који су у стању социјалне потребе. Направићемо посебно нивое социјалне заштите за сваког од њих, а за неке од њих и та понуда може бити решење", рекла је помоћник министра рада и социјалне политике Радмила Букумирић-Катић.

Услов за тај посао су и два закона, о заштити потрошача и социјалним давањима који су у процедури.

Подсетимо, процењује се да у Србији има 700.000 сиромашних. За 300.000 најугроженијих ЕПС већ даје 35 одсто попуста на рачун за струју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи