Помоћ ЕУ цивилном друштву

Медији и организације цивилног друштва у Србији добили неповратну помоћ ЕУ у вредности од 5,3 милиона евра. Медији и цивилно друштво имају кључну улогу у демократизацији друштва, рекао шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Европска унија доделила је укупно 5,3 милиона евра медијима и организацијама цивилног друштва у Србији у оквиру пројеката "Јачање дијалога између организација цивилног друштва Србије и ЕУ" и "Подршка медијима у области европских интеграција".

Укупно 32 организације цивилног друштва добиће укупно 3,5 милиона евра, а у области медија одабрано је 25 медијских кућа за бесповратну помоћ вредну 1,8 милиона евра.

Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији, нагласио да медији и цивилно друштво имају кључну улогу у демократизацији и у изградњи грађанског друштва.

"Ово што данас радимо, није пропаганда, већ испуњење очекивања грађана да буду добро обавештени у Европској унији", казао је Дежер.

Дежер је указао да од око 67 одсто грађана Србије, колико се изјашњава за улазак у ЕУ, само три одсто њих сматра да је о том процесу добро информисано.

Према речима Дежера, било је тешко определити се за 57 пројеката, пошто је на конкурс стигло више од 300 пријава.

Дежер је указао и да је Србија већ начинила неке значајне кораке ка приближавању ЕУ, као што су почетак процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању, подношење кандидатуре, али и либерализација визног режима.

Брадић: Евроинтеграције заједнички циљ

Министар културе и медија Небојша Брадић рекао је да се нада да ће "подршка ЕУ пројектима медија и цивилног друштва потврдити оно што у Србији верујемо, да је посвећеност интеграцијама ЕУ заједнички циљ коме сви тежимо и коме се приближавамо".

Брадић је казао да је циљ пројеката јачање капацитета локалних, регионалних и националних медија за професионално извештавање и информисање грађана о свим аспектима придруживања ЕУ, као и да је Министарство посвећено унапређивању медијског плурализма и професионализацији медија.

"Верујем да ће се унапредити понуда квалитетних медијских садржаја, који нису увек исплативи, али су важни за друштво", казао је Брадић и изразио наду да ће средства бити веома добро употребљена у подизању квалитета јавног информисања.

Директор канцеларије за европске интеграције Милица Делевић истакла је да у процесу европских интеграција пуно посла имају институције, али да грађани морају бити добро информисани о њиховом раду, а финансијска помоћ ЕУ намењена развоју медија и цивилног друштва ће свакако допринети бржој трансформацији друштва.

Бесповратна помоћ ЕУ додељена је организацијама цивилног друштва за спровођење пројеката, чији је циљ стварање мрежа организација, јачање сарадње, размена знања и најбољих искустава између таквих организација и ЕУ.

Главне области интервенције су учешће грађана у стварању и надзору јавне политике, заштита права потрошача, борба против корупције и сиве економије, подизање стандарда професионалности, партнерство јавног и приватног сектора, јачање предузетништва, заштита животне средине, рурални развој, примена стандарда ЕУ у неформалном образовању, активно учешће младих, заштита угрожених група.

Међу корисницима бесповратне помоћи заступљени су различите врсте медија из градова и општина широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи