Последице невремена

Готово половина Србије јуче је била захваћена невременом, које је нанело велику штету становништву и пољопривреди. Многа места у ваљевском крају остала без струје, а мештани без кровова са својих кућа. У неким селима неисправна и вода за пиће.

Невреме праћено градом, кишом и олујним ветром које је ломио дрвеће, захватило је јуче скоро половину Србије и нанело штету пољопривреди и становништву.

У једном часу кишна завеса у Београду видљивост је свела готово на нулу. Удари ветра достизали су 18 метара у секунди, а температура је за мање од пола сата пала 12 степени.

Од Рудника, кроз Шумадију и Поморавље, општине Крагујевац, Баточину, Лапово, Јагодину, Ћуприју, Параћин, невреме је носило кровове и чупало дрвеће. У Шапцу је ишчупано тридесет стабала. Слично је било и у околини Ваљева. Велика је штета на кућама, усевима, воћњацима и на нисконапонској мрежи.

Од раног јутра у ваљевском крају настављено је отклањање штета од олујног невремена, праћеног снажним ветром јачине 100 километара на сат и градом величине од кукурузног зрна до ораха.

Однети су кровови са кућа, оџаци, уништена пшенична и кукурузна поља, почупана стабла воћа, под водом су баште. Страдали су и привредни објекти, бунари се напунили водом, а многи путеви су и даље у блокади, због тога што се на њима налази на десетине оборених стабала дрвећа.

Олујно невреме није мимоишло ни територију општина Мионица, Уб и Лајковац, где је са Дома здравља однело кров.

"Чинимо све да помогнемо угроженим домаћинствима, пре свега да се уклоне оборена стабла дрвећа са путева како би се успоставио саобраћај, поправи нисконапонска мрежа да би села и насеља добила струју", изјавио је Милан Михајловић, начелник Одељења за ванредне ситуације Колубарског округа у Ваљеву.

Михајловић је рекао да се контролише исправност воде у бунарима и тамо где је вода неисправна, воду за пиће допрема се цистернама.

Противградне станице, које су ионако биле лоше снабдевене ракетама, јуче су остале без ракета.

Данас ће заседати и Регионални штаб за ванредне ситуације на коме ће бити донете детаљне мера за помоћ угроженом становништву.

У Крагујевцу су оштећени стамбени објекти,  аутомобили и усеви. Комисије које чине чланови Савета месних заједница, уз помоћ комуналне и грађевинске инспекције, процењују штету на терену, након чега ће сваком домаћинству издати потврду на основу које могу подићи цреп за препокривање кровова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи