Ново хапшење у Јабуци

Полиција привела још једну особу осумњичену за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости у селу Јабука код Панчева. Полиција остаје у Јабуци све док то буде неопходно, рекла за РТС градоначелница Панчева Весна Мартиновић. Ситуација у том месту мирна.

Панчевачка полиција привела је Тонија Змејковског (23) из Јабуке, због постојања сумње да је извршио кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.

Змејковски је од 10. до 14. јуна, приликом непријављеног скупа у Јабуци, употребом физичке снаге, принуде, претњом, каменовањем, угрожвањем сигурности, оштећењем туђе ствари, распиривао и изазивао верску и националну нетрпељивост према припадницима ромске националности, наведено је у саопштењу полиције.

Полиција је претходних дана привела шест особа осумњичених за исто кривично дело.

Градоначелница Панчева Весна Мартиновић рекла је, гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије да је ситуација у селу мирна, да нема инцидената, нити окупљања грађана. Примарни задатак за градске власти да тренутно нормализовано стање остане трајно, каже Мартиновићева.

"У неком наредном периоду анализираћемо учешће свих надлежних органа у предвиђању и реаговању на постојећу ситуацију и санирању последица", рекла је градоначелница Панчева.

Мартиновићева је најавила да би ускоро требало да почне дијалог представника свих националних заједница у том селу близу Панчева.

Иако су се мештани српске националности жалили да ово није први инцидент који су изазвали Роми у том селу, Мартиновићева тврди да Јабука никада није била позната по инцидентима. Такође, и неки припадници ромске мањине тврде да су имали проблема са својим комшијама Србима.

Градоначелница Панчева захтева од свих основних и средњих школа на територији града да у наредној школској години посвете пажњу превенцији насиља, као и употреби интернета и друштвених мрежа. Једнако важно је, како каже, и едуковање одраслих.

Она сматра да је веома важно да сеоске месне заједнице имају сталну комуникацију са градском управом како се не би поновили инциденти овог типа.

Председник Одбора за безбедност Скупштине Војводине Томислав Богуновић изјавио је да су инциденати у насељу Јабука код Панчева,  последица лоше процене ризичности ситуације од стране надлежних органа.

Богуновић је на седници Одбора рекао да грађани не смеју да узимају "правду у своје руке" и осудио покушај линча Рома у Јабуци од стране другова убијеног дечака.

Малолетни Д.С. убијен је 10. јуна, а за тај злочин осумњичен је његов вршњак ромске националности. Након убиства, сваке вечери групе изгредника каменовале су ромске куће и методистичку цркву.

Трагедији је претходила крађа патика још 1. маја, за шта су другови Д.С. оптужили малолетног Б.Ј. Кобне вечери после поноћи, двојица малолетника срели су се у центру Јабуке. У присуству два своја друга и двојице другова осумњиченог, Д.С. је избоден на смрт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи