Нема недодирљивих

Изградња институција предуслов успешне борбе против корупције и организованог криминала, рекао председник Борис Тадић. Нико није заштићен функцијом коју обавља, поручили Тадић и министарка Снежана Маловић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је у транзиционим друштвима Западног Балкана изградња институција предуслов успешне борбе против корупције и организованог криминала, а у том процесу је од суштинске важности наставак приближавања региона Европској унији.

Отварајући округли сто "Изазови борбе против корупције у југоисточној Европи", Тадић је истакао да у Србији нико није заштићен одговорности за кршење закона, без обзира на партијску припадност, рођачке везе или улогу у друштву у протеклој деценији.

"Корупција зауставља развој, урушава институције, и то је форма друштвеног малигнитета, зато Србија остаје привржена борби против корупције и организованог криминала. Тамо где наступа корупција повлачи се држава, тамо где наступа држава повлачи се корупција", истакао је Тадић.

Према његовим речима, корупција је у годинама пре почетка транзиције уграђивана у саму структуру друштва, и била је облик фаворизованог понашања које је само друштво наметало грађанима.

"Наше прикључење ЕУ јесте у ствари историјски покушај да се превазиђу институционални недостаци и изазов епохе, како бисмо у кратком временском интервалу превазишли институционалне мањкавости које су биле одлика деценија које нам претходе", рекао је Тадић.

Председник Србије позвао је тужиоце региона, који учествују на округлом столу, да борбу против корупције схвате као облик патриотизма.

Mаловић: Држава одлучна у борби против корупције

Министарка правде Србије Снежана Маловић поновила је да је Србија одлучна у борби против корупције и да у тој борби неће бити заштићених.

"Наша обавеза је и првентивно деловање, као и континуирани рад на подизању свести грађана и њиховом активном укључивању у борбу против корупције ", рекла је министарка.

Она је уверена да ће доследном применом закона држава успети да осигура ефикасно гоњење свих починилаца коруптивних кривичних дела и разбијање финансијских токова организованих криминалних група.

Министарка је нагласила да се то односи на све који су на нелегалан начин стекли економску моћ без обзира на друштвени статус, а који моћ користе за корупцију државних функционера, куповину медија и управљање финансијским институцијама.

Према речима Снежане Маловић, новим законима и реформом правосуђа држава исказује намеру да нико не буде заштићен функцијом коју обавља, а доказ за то је одредба по којој су функционери оптужени за корупцију у надлежности тужиоца за органиозвани криминал. "Тиме је стављно до знања да неће бити амнестираних", рекла је Маловић.

Државни тужилац Загорка Доловац изјавила је да је циљ тужилаштва да корупцију у Србији сведе на минимум и да пошаље поруку да се корупција не исплати.

"То ћемо постићи организованом акцијом свих институција, јасном политичком подршком и поруком да је таква акција неопходна", рекла је Доловац.

Дачић: Неопходна регионална сарадња

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је неопходно да представници полиције и правосуђа у региону сарађују како би се открила и процесуирала кривична дела везана за корупцију.

Према његовим речима, неопходно је пратити токове новца на регионалном нивоу, спречавати "прање новца" стеченим организованим криминалним деловањем и обезбедити ефикасну сарадњу органа кривичног гоњења.

Дачић је указао да је у борби против корупције неопходно наставити са редовним размењивањем података како на регионалном, тако и на националном нивоу.

Скупу у Центру "Сава" присуствовују и државни тужиоци земаља из региона - Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Мађарске, Црне Горе, Македоније.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи