Здравствени радници најављују штрајк

Градски секретар најављује да ће од јесени сви домови здравља у Београду радити сваког дана од седам до 20 часова. Струковни синдикат за понедељак најављује једночасовну обуставу рада и додаје да је предлог о продужетку радног времена "кап која је прелила чашу".

Ни после данашњег састанка представника Синдиката лекара и фармацеута, Министарства здравља, Републичког завода и градског секретара за здравство, није договорено решење за организацију рада у примарној здравственој заштити, које би одговарало свима.

Градски секретар најављује да ће од јесени сви домови здравља у Београду радити сваког дана од седам до 20 сати. Струковни синдикат за понедељак најављује једночасовну обуставу рада.

У Синдикату лекара и фармацеута тврде да је предлог о продужетку радног времена само кап која је прелила чашу. Најављени штрајк је борба за достојанство здравствених радника, али и пацијената, којима, како објашњавају, не могу да се посвете довољно и на прави начин, што утиче на квалитет прегледа. Зато очекују и подршку грађана.

Из ресорног министарства поручују да припремају измену прописа и поједностављење законских процедура, како би и лекари и пацијенти били задовољнији.

Потпредседница Синдиката лекара и фармацеута Милица Николић-Урошевић рекла је да пацијенти трпе неорганизованост у здравственом систему наше државе.

"Уместо да гледамо пацијента како изгледа, како се понаша, да он има могућност да постави питање, ја гледам у папире, бавим се администрацијом која је најчешће непотребна" нагласила је Николић-Урошевић.

Из Градског секретаријата одговарају да желе да здравствена заштита буде доступна свима у сваком тренутку, да су за унутрашњу организацију одговорни директори, али и да је време да и запослени у примарној здравственој заштити, уколико желе пуну плату, имају фонд сати прописан законом.

Градски секретар за здравство Зоран Благојевић рекао је да је прича о достојанству увек интересантна и додао је да се бори за достојанство., на тај начин што ће се радне обавезе спроводити у времену које је законски прописано.

"Оног тренутка када имате и поштовање према свом радном месту, према своијим пацијентима, тада ће вас и пацијенти поштовати" истакла је Благојевић.

У једном од седам београдских домова здравља, који већ раде од седам до 20 часова, кажу да је то била одлука менаџмента, коју су запослени прихватили, а због које су пацијенти задовољни.

Докторка Дома здравља "Савски Венац" Милица Мугоша рекла је да су можда продуженим радним временом, допринели донекле растерећењу служби хитне помоћи као и служби са секундарног нивоа, и на неки начим пацијентима пружили могућност да потраже помоћ у матичнoј кући.

Из Синдиката лекара и фармацеута најављују да ће од 21.до 25 јуна, свакодневно од 11 до 12 часова организовати обуставу рада, и да ће њихови чланови на прегледе примати само хитне случајеве.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи