Подршка истини о ратним злочинима

Верске заједнице подржале оснивање регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима на просторима бивше СФРЈ. Жртве ретко међусобно комуницирају, али они који покрећу ратове комуницирају без икаквог проблема, оценили представници верских заједница.

Представници верских заједница у Србији подржали су, на заједничким консултацијама, иницијативу за оснивање регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима на просторима бивше Југославије од 1991. до 2001. године (РЕКОМ).

Рабин Исак Асиел оценио је да треба подржати оснивање РЕКОМ-а јер се бави питањима која су "у крајњој линији религијска", и истакао да жртве ретко између себе комуницирају, али да они који покрећу ратове комуницирају без икаквог проблема.

"Време је да сви заједно дамо прилику жртвама да говоре. То ће бити отрежњујући моменат за све", рекао је Асиел и додао да питање жртава ратних злочина превазилази дневну политику.

Србијански муфтија Мухамед Јусуфспахић оценио је да се свакој доброј иницијативи ваља одазвати.

Свештеник СПЦ Вукашин Милићевић рекао је да подржава иницијативу, и њену неполитичност, као и Андрија Копиловић из Римокатоличке цркве, који је рекао је да је иницијатива важна и за откривање узрока зашто је толико људи страдало, а међу њима и много верника.

Теолог из Загреба Драго Пилсел је истакао да "РЕКОМ има шансу, ако би се и верске заједнице укључиле у тај процес", и оценио да ни 10 година након рата ни у једној хришћанској цркви или верској заједници нема назнака озбиљног, темљног и ослобађајућег суочавања и признавања конкретних историјских кривица.

"Признање кривице представљао би напредак", рекао је Пилсел и додао да Декларација о осуди злочина у Сребреници, коју је усвојила Скупштина Србије, и поред појединих пропуста отвара нову перспективу.

Директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић најавила је да ће крајем септембра у Босни и Херцеговини бити организоване регионалне консултације са представницима свих религијских заједница из држава некадашње Југославије.

"Неопходно је да се након свих ратова изабере циљ којим комисија треба да се бави", рекла је Кандић и додала да је у том процесу неопходна помоћ религијских организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи