Измене Закона о планирању

Влада Србије на данашњој седници измениће Уредбу о промени намене земљишта из пољопривредног у грађевинско, и преносу права коришћења у право својине, уз накнаду.

На округлом столу о изменама Закона о планирању и изградњи најављено је да ће Влада Србије на данашњој седници изменити уредбе о промени намене земљишта из пољопривредног у грађевинско, и преносу права коришћења у право својине, уз накнаду.

Власници приватизованих предузећа, пренос земљишта у својину моћи ће да плате на 240 месечних рата, а цена ће бити умањена за трећину, уколико буду платили одједном.

Ако буду градили станове, локалне власти могу да наплате земљиште и у квадратима стамбеног простора.

Вредност земљишта процењиваће вештаци, који ће бити регистровани код Пореске управе. О начину и условима плаћања власници приватизованих предузећа договориће се са представницима локалних власти.

У предузећу "Лука Београд", које још није поднело захтев за пренос земљишта у својину, сматрају да је измена уредбе добро решење.

"Уколико цене земљишта коју процене надлежни органи буде прихватљива за инвеститоре за банке које ће нас пратити у том смислу, свакако ћемо се одважити за тај корак", рекла је вршилац дужности директора "Луке Бар" Софија Тасић.

Нови закон о планирањи и изградњи је, због лошег тумачења појединих локалних власти, зауставио издавање локацијских дозвола и пренос права коришћења у право својине над земљиштем.

"Опет се показало да наше институције имају структуралне грешке и да нису у стању да брзо и коректно ураде тај посао и свако плати реално", рекао је министар животне средине и прострног планирања Оливер Дулић.

Србија у примени Закона о планирању и изградњи мора да буде ефикаснија и охрабри инвеститоре да улажу и граде индустријске центре, а не само пословне просторе и тржне центре.

"Градња индустријских центара упослиће велики број људи. Зато тим инвеститорима морате омогућити да брже добијају грађевинске дозволе, и да не чекају на њих по неколико година. Ни једна банка неће да одобри кредит ако посао није сигуран", каже генерални директор "Лафража" Костин Борк.

Најављено издавање грађевинских дозвола једном шалтеру, грађани ће још сачекати. Ради се на реформи прописа, али ће сви велики инвеститори, који желе да граде фабрике, у посебним одељењима урбанизма моћи, по убрзаној процедури, да добију грађевинске дозволе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи