Осуда насиља у Јабуци

Обавеза државе је да заштити сваког грађанина Србије, независно од тога како се зове и које је националности, рекао председник Владе Војводине Бојан Пајтић. Полиција и даље чува Роме у селу и не искључује могућност нових хапшења.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић позвао је становнике места Јабука да заштите припаднике ромске заједнице у том насељу.

"Обавеза државе јесте да заштити сваког грађанина ове земље, независно од тога како се зове и које је националности", навео је Пајтић у писаној изјави за јавност.

"Свако насиље над Ромима у том селу јесте, у суштини, скрнављење успомене на несрећно страдалог дечака од пре неколико дана", навео је Пајтић.

После убиства Д.С. (17) из Јабуке за које је осумњичен Б.Ј. (17) из истог места, почели су протести који су се претворили у насиље и ширење мржње према Ромима.

Убиство се десило 10. јуна, а потом су сваке вечери групе изгредника каменовале ромске куће и методистичку цркву. Полиција је ухапсила пет изгредника.

Недопустиво малтретирање Рома

Заменици републичког и покрајинског омбудсмана Горан Башић и Ева Вукашиновић сложили су се данас да је недопустиво малтретирање Рома у Јабуци и стварање колективне кривице због убиства Дејана С. из тог места.

Грађани треба да препусте надлежним државним органима да уводе ред у селу, оценили су они у Панчеву после посете Јабуци и састанка са представницима полиције, тужилаштва и локалне самоуправе.

Они су задовољни реакцијом Вишег тужилаштва у Панчеву које је захтевало хапшење и истрагу против организатора нереда.

"Пратећи данима протесте и инциденте у Јабуци стекли смо утисак да тензије међу Ромима и осталим мештанима не постоје од јуче", рекао је Горан Башић на конференцији за новинаре.

Башић је рекао се плаши да би напади на Роме могли да се понове, јер Јабука није прво војвођанско место у ком се дешавају такви напади.

"Слична је ситуација пре извесног времена била и у неким другим војвођанским општинама. Сада то имамо у Јабуци и плашим се да ће се појавити још понегде", рекао је Башић.

Нетрпељивост према Ромима је проблем којим се морају бавити државни органи, медији, грађани и локална власт, јер смо сви одговорни за ту појаву, навео је Башић.

Полиција и Жандармерија одржавају ред

Начелник Полицијске управе Панчево Звездан Радојковић изјавио је да не искључује могућност хапшења још неколико особа из места Јабука осумњичених за ширење верске и националне мржње и нетрпељивости.

"Апелујемо на грађане да се врате нормалном животу и да своје проблеме решавају кроз институције, а државне органе оставе да раде свој посао", рекао је Радојковић после састанка Савета за безбедност града Панчева.

Радојковић је најавио да ће редовна полиција и Жандармерија остати у Јабуци колико буде потребно, и да ће полиција и после тога бити стално присутна у селу.

"Планирамо да полицијско одељење из суседног Качарева већ од понедељка преместимо у Јабуку где ћемо успоставити дежурство полиције 24 сата", рекао је Радојковић.

Данас су у Посети Панчеву и Јабуци заменици републичког и покрајинског омбудсмана задужени за мањинска права Горан Башић и Ева Вукашиновић.

Они ће посетити Месну заједницу Јабука, тужилаштво, полицију и градску управу где ће разговарати о инцидентима и мерама које су поводом тога предузете, најављено је из канцеларије покрајинског омбудсмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи