Врх поплавног таласа

Поплавни талас данас ће достићи врхунац, а стагнација Дунава очекује се после среде, изјавио начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић. Нови закон, који ступа на снагу за две недеље, предвиђа много већи рад на превенцији оваквих ситуација, истакао Марић.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да се данас очекује врх поплавног таласа Дунава код Новог Сада, а да се у Београду после среде може очекивати стагнација и опадање те реке.

Гостујући у Дневнику РТС-а Марић је рекао да очекује да ће житељима у околини Новог Сада, Беочина и насеља бити лакше од среде и да ће се, када се вода повуче, радити на санацији клизишта и евентуално на изради и финансирању постојећег пројекта за изградњу насипа.

"У Беочину је протеклих неколико дана било напето и људи су се добро организовали уз помоћ припадника Сектора за ванредне ситуације, рађени су нацрти и утврђиване трафостанице, али на жалост, у поједине објекте ушла је вода", рекао је Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације је најавио да ће у наредна два дана и ноћи надлежне екипе бити спремне да реагују уколико буде повећања водостаја, коју стручњаци не очекују.

Предраг Марић је најавио и нови Закон о ванредним ситуацијама који ће почети са применом за две недеље, а којим се боље прецизирају надлежности и одговорности.

"Од јула ће уследити упутство свим локалним самоуправама у Србији и биће формирани штабови за кризне ситуације, чији ће начелници бити припадници службе за ванредне ситуације", истакао је Марић.

Истичући значај превентиве у раду штаба Марић је најавио и израду Републичког плана за ванредне ситуације, који има за циљ да предупреди настанак штета.

Коментаришући могућност пожара на овако високим температурама, Марић је рекао да ће се до 15. јуна знати прогноза за јул, упозоравајући да је темепратура од 45 степени у трајању од десет дана веома погодна за пожаре, нарочито шумске који су најопаснији и најтежи за гашење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи