Дунав мирнији од уторка

Смиривање водостаја Дунава у Србији може се очекивати од уторка, рекао Предраг Марић. Долазак врха воденог таласа на Дунаву зависи од Ђердапа и колику ће количину воде пропустити, навео Марић. Проглашене ванредне мере одбране код Београда.

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситауције Предраг Марић изјавио је да се после уторка може очекивати смиривање водостаја Дунава у Србији.

Долазак врха воденог таласа на Дунаву "у доброј мери зависи од Ђердапа и чињенице колику количину воде пропусти, тако да у сваком случају након уторка очекујемо на територији целе републике смиривање ситуације када је реч о Дунаву", изјавио је Марић Танјугу.

Марић је обишао неколико насеља у општини Беочин, где је због пораста водостаја угрожено око 100 објеката, а вода је највећим делом ушла у економске објекте, а мањим делом у куће становника тих насеља.

"Ситуација је тренутно под контролом зато што је у току ноћи урађено доста око учвршћивања бедема и трафо станице. Очекујем да након сутрашњег дана дође до опадања нивоа Дунава", рекао је Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситауције обишао је и клизиште у околини Беочина, где је угрожено 39 људи у девет кућа, и где се, према његовим речима, ситуација данас мало смирила, али не у потпуности.

Према његовим речима, потребно је веома брзо реаговати и предузети кораке на санацији клизишта, о чему је разговарао са председником општине Беочин и договорио мере које ће бити преузете у наредном периоду.

Руководилац одбране од поплава у Војводини Мирко Галоња рекао је да би високи водостај Дунава требало да се задржи два до три дана, а онда би почело знатније опадање.

Проблема има у небрањеним подручјима, у викенд насељима Камењар и Рибарско острво, који су уз саму реку, али то је уобичајено у ситуацијама када су водостаји Дунава високи као сада.

Галоња је подсетио да је Дунав на улазу у нашу земљу, код Бездана, на коти од 720 сантиметара, што је трећа висина таласа забележена у историји, али и тамо су предузете све неопходне мере да брањена подручја не би била поплављена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи