Боља социјална заштита

Становници сиромашних општина у Србији, захваљујући донацијама, добиће боље услуге социјалне заштите. Поред помоћи у кући, биће обезбеђени дневни боравци и клубови за старе и децу.

За развој услуга социјалне заштите на локалном нивоу, Фонд за отворено друштво донирао је Министарству за рад и социјалну политику 33,5 милиона динара.

То ће, уз још 400 милиона, колико је планирано да за ту намену буде издвојено из буџета, бити довољно за почетак, да сиромашне општине, кроз развој услуга помоћ у кући, дневне боравке и клубове за старе и децу, олакшају живот својим становницима.

Око 20 одсто становника лесковачке општине старије је од 65 година. Многи стари остали су сами. Деца су отишла у свет, а изнемоглим родитељима помоћ је свакодневно потребна. Тренутно три геронто домаћице обилазе 30 старих особа и помажу им.

Анкетирани старији грађани кажу да им поред обављања послова по кући, много значи и то што имају са киме да разговарају.

Мада су потребе много веће, могућности општине нису такве да могу да запосле више геронто домаћица. Без помоћи државе, у најнеразвијенијим општинама готово да је немогуће развити било какву услугу социјалне заштите. Поред новца који ће обезбедити држава, Фонд за отворено друштво подржава пројекат развоја социјалних услуга са око 33 и по милиона динара.

"Ми се надамо да ћемо на овај начин не само помоћи наставак реформи у области социјалне заштите, него да ћемо допринети да конкретни људи, појединци, без обзира у како сиромашним општинама живе, лакше преживе ово време немаштине", изјавила је Јадранка Јелинчић из Фонда за отворено друштво.

Због мањег прилива новца из буџета, преполовљених средстава за јавне радове, али и због кризе, многе општине, нису могле да преузму финансирање услуга социјалне заштите.

"Наш циљ је да буду покривене општине из 4 категорије, оне имају приоритет, али ћемо омогућити и свим другим да конкуришу и да у наредних месец дана имамо почетак реализације пројекта", рекао је Расим Љајић, министар рада и социјалне политике.

Већ данас новац ће бити пребачен Министараству из кога најављују да ће и нови Закон о социјалној заштити јасно дефинисати социјалне услуге и могућност трансфера средстава најсиромашнијим општинама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи