Трибина прекинута дојавом о бомби

Након дојаве о бомби прекинута трибина у згради Градске управе, на којој су се прикупљали потписи за одржавање Параде поноса у Београду. Дојава била лажна, саопштено из МУП-а.

Специјалне екипе полиције, после прегледа, утврдиле су да је била дојава о постављеној бомби у згради Градске управе Беогарда била лажна. Када је, око 17 сати, јављено да је бомба постављена, у згради Градске управе се одржавао скуп посвећен прикупљању потиса подршке одржавању "Параде поноса".

Трибина која је организована у циљу прикупљања потписа за одржавање Параде поноса у Београду, прекинута је након дојаве о бомби. Контрадиверзионе јединице МУП-а су, потом, почеле претрагу зграде.

Невладине организације "Геј стрејт алијанса" и "Квирија" су почеле прикупљање 10.000 потписа за подршку одржавању Параде поноса коју организују припадници лезбијске, геј, бисексуалне и транссексуалне (ЛГБТ) заједнице. Својим потписима одржавање Параде до сада је подржало око 350 грађана.

Како је прецизирао представник "Квирија центра", Бобан Стојановић, прикупљање потписа у наредна три месеца биће организовано и у Нишу и Лесковцу.

"Из безбедносних и организационих разлога потписи се неће прикупљати на уличним штандовима већ на скуповима које ћемо организовати у културним центрима или кафићима", рекао је Стојановић.

Према његовим речима, очекује се да највише потписа буде прикупљено путем интернета на сајту параде, а та могућност постојаће од наредне недеље.

Представник Квирије навео је и да грађани који желе да подрже одржавање Параде поноса у Београду не морају да приликом потписивања петиције упишу и своје личне податке из докумената, довољани подаци биће потпис и професија којом се баве.

"Организовање Параде поноса и подршка тој манифестацији је тест толеранције и демократије", поручио је Стојановић.

Како наводе организатори, прикупљање потписа незванично је почело јуче па су подршку петицији већ пружили шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер, државни секретар Министарства за људска и мањинска права Марко Караџић и директор Агенције за сарадњу са НВО и европску хармонизацију Града Београда Данко Ружић.

Иницијативу су подржали и бројни представници невладиног сектора, као јавне личности.

Данашњој трибини у Градској управи Београда присуствовали су и народни посланици Скупштине Србије Наташа Вучковић (Демократска странка), Елвира Ковач (Савез војвођанских Мађара) и Жељко Ивањи (Г17 плус).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи