Висок водостај река

У току викенда очекује се врх поплавног таласа на Дунаву, али ће ниво река бити испод нивоа када се проглашавају мере ванредне одбране од поплаве, наводе надлежни.

На Дунаву се врх поплавног таласа очекује за викенд, али неће посебно угрозити приобаље у Србији. У сектору за ванредне ситуације МУП-а кажу да се све критичне тачке котролишу и бране.

"Дунав расте, Сава стагнира, поплава у значајнијем обиму неће бити. Најкритичније за викенд биће око Новог Сада, где су се појавила клизишта", каже Предраг Марић, начелник сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације.

Марић је рекао да се врх таласа Дунава код Новог Сада очекује сутра, када ће са сарадницима обићи терен и уверити се на лицу места какво је стање. Због пораста водостаја, угрожена су викенд насеља у небрањеном делу дуж великих водотокова, рекао је Марић, и додао да се појавило ново клизиште на подручју Беочина.

"Имамо насеље код Беочина где је угрожено девет кућа и око тридестак становника. Тамо се ситуација компликује јер је присутно клизиште", рекао је шеф Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Код Бездана и Титела ниво воде данас је виши за 18 центиметаra, па је ту проглашена ванредна одбарена од поплава. Вода је, код Бездана, ушла у три небрањена викенд насеља у околини тог места и у небрањени део викенд насеља Камењар у Новом Саду.

Једна је од критичних тачака код Београда је ушће Саве у Дунав, па се ту, сваког сата, мери ниво реке. Део кеја испод Куле Небојше се брани уставом и испумпавањем воде дању и ноћу. Ударни талас у Београду се очекује у понедељак, али неће значајно угрозити објекте и људе, тврде надлежни.

Висок водостај је утицао и на ограничење саобраћаја пловила, па је малим чамцима и бродовима забрањена пловидба због безбедности, саопштено је из Речне полиције.

Штета од поплава око пола милијарде евра

Досадашњу штету од овогодишњих поплава тешко је проценити, а само за опремање јединица МУП-а које су дејствовале на угроженим подручијма, треба уложити око 10 милиона долара.

Да би се сви водотокови у Србији санирали, потребно је, према неким проценама, око пола милијарде евра.

Новосадска електродистрибуција је прекинула испоруку електричне енергије делу Рибарског острва у Новом Саду као и приобалном подручју Сремских Карловаца како би, због раста водостаја Дунава, били заштићени електроенергетски објеки и имовина и људи, саопштила је данас "Електровојводина".

Пошто се очекује да ће ниво реке наставити да расте, могућа су и нова искључења струје, о чему ће потрошачи бити благовремено обавештени, наведено је у саопштењу.

Дунав је у петак достигао ниво од 595 центиметара, 27 центиметара више него претходног дана, док би према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, у недељу водостај дошао до 6,5 метара што је пола метра испод нивоа на којем се проглашавају мере ванредне одбране од поплаве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи