Приватно обезбеђење, јавни проблем

Поблем недостатка контроле сектора приватног обезбеђења поново актуелизован након јучерашњег сукоба два обезбеђења у Београду. У Српском удружењу за приватну безбедност кажу да надлежни немају слуха за њихову молбу да се тај сектор системски среди.

После јучерашње саобраћајне незгоде возила Предрага Ранковића Пецонија и Љубише Бухе Чумета, и ватре коју је отворио један од припадника приватног обезбеђења, поново је актуелизован проблем несређености и недостатка контроле сектора приватног обезбеђења.

Поставља се питање да ли се радило о случајном сусрету или нерашчишћеним рачунима.

После наизглед благог окрзнућа возила, и свађе која је затим уследила, припадници приватног обезбеђења Предрага Ранковића, усред дана, недалеко од Општине Нови Београд, пуцали су на друго возило које је учествовало у удесу, у којем су били Љубиша Буха и обезбеђење које му је доделила држава.

"Дуже времена је познато како се угледни земунски бизнисмени из Клуба привредника Земун, разрачунавају и како се обрачунавају. Они су и познати по томе што лако и брзо ваде оружје", рекао је адвокат Божо Прелевић.

Прелевић је истакао да је на сву срећу дошао значајан број полицајаца који су спречили другачији обрачун или крвавији обрачун.

"Не могу да замислим какве би све последице биле да се радило о обичним људима који су окрзнули њихова кола", невео је Прелевић. 

Гостујући у Дневнику РТС-а директор полиције Милорад Вељовић рекао је да ће доношење закона о физичком и техничком обезбеђењу које је у поступку решити проблем приватног обезбеђења.

"Инцидент који се догодио јуче, не мора да значи да је случајан. Такве ствари немају оправдање. Док се не донесе закон, имаћемо проблем где активни припадници полиције и војске после радног времена иду да обезбеђују таква лица", рекао је Вељовић.

У Српском удружењу за приватну безбедност кажу да надлежни у земљи немају слуха за њихову молбу да се коначно системски среди тај сектор, подсећајући да многи припадници приватног обезбеђења олако потежу оружје, а да их полиција недовољно контролише.

"Већ пуних девет година призивамо дозивамо, планирамо и предлажемо МУП-у. Покушавамо да направимо контакт са МУП-ом сугеришући колико је озбиљан проблем, проблем нерегулисане приватне безбедности у Србији", рекао је криминолог Душан Давидовић.

Захваљујући реаговању полицијског обезбеђења Љубише Бухе, јучерашњи инцидент завршио се без последица. Подсетимо, обезбеђење му је додељено након што је у Специјалном суду добио статус сведока-сарадника у поступцима за убиство Зорана Ђинђића и друге злочине земунског клана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи