Сарадња Народног позоришта и РТС-а

Потписан споразум о сарадњи Радио-телевизије Србије и Народног позоришта у циљу унапређења културних и уметничких садржаја. Први заједнички пројекат две националне куће директан ТВ пренос премијерне представе "Златно теле" у октобру.

Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић и директор РДУ РТС Телевизије Београд Никола Мирков потписали су Споразум о сарадњи две националне установе, у циљу унапређења културних и уметничких садржаја.

Споразум обавезује да две куће, у оквиру својих могућности, заједничког коришћења техничко - технолошких капацитета, медијског простора и садржаја, успоставе сарадњу од обостраног интереса и развој културе у целини.

Управник националног театра Ђуровић рекао је да је и досадашња сарадња две куће била веома добра и изразио наду да ће, после тог споразума, бити знатно боља.

"Ово је за нас значајан дан, јер ћемо, између осталог, у циљу популаризације Народног позоришта омогућити нашим гледаоцима, не само у земљи, него и у иностранству, да уживају у позоришној уметности", истакао је Ђуровић.

Први заједнички пројекат планиран је за октобар, када ће РТС директно преносити премијеру представе "Златно теле" Иљфа и Петрова, у режији и драматизацији Горана Марковића, која ће бити одржана на Великој сцени Народног позоришта.

"Биће то први пут у историји нашег театра да премијера једне позоришне представе буде директно преношена на каналу националне телевизије. После тога, уследиће и друге акције, а све у циљу још боље и квалитетније сарадње и размене између две националне куће", рекао је Ђуровић.

Према речима Николе Миркова, припреме за тај спектакл, којим ће две куће изненадити културну јавност, почињу од данас.

Никола Мирков је најавио да ће пренос бити реализован са 12 до 14 камера, како би се гледаоцима поред малих екрана, на најбољи могући начин, дочарала не само представа, већ и атмосфера премијере.

"Снимаћемо улазак публике са Трга Републике, све оно што се буде дешавало пре почетка представе, у паузи и на крају", рекао је Мирков и додао да је дубоко уверен да такав подухват може само да подстакне интересовање публике за позориште и да, у смислу пропаганде, буде у корист како позоришта, тако и телевизије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи