Имовина под лупом

Због великог интересовања за имовинске карте функционера, које су објављене на сајту Агенције за борбу против корупције, линк преоптерећен, а сајт блокиран.

На сајту Агенције за борбу против корупције, објављене су имовинске карте више од 700 функционера, а велико преоптеретило је сајт па су били потребни сати да би се ушло у регистар са списком имена.

"Сврха објављивања података је јавна контрола, макар малог дела података који се односе на имовину функционера и повезаних лице. Објављени су само подаци из извештаја о имовини који су изричито прописани законом да се морају објавити и нису објављени подаци за чланове њихових породица", рекао је директор "Транспарентности Србије" Немање Ненадића.

Ненадић је истакао да од функционера који су били дужни да поднесу извештаје о имовини има више од 700.

"Да ли је било више као и да ли је било неке селекције у критеријуму приликом одлучивања чији ће подаци бити објављени не знам, или неки функционери нису поднели извештај, па зато њихових извештаја и нема на сајту", навео је Ненадић.

На листи која је доступна на сајту www.korupcija.gov.rs могу се, између осталог, могу се наћи подаци о имовини председника Србије, функционера у Генералном секретаријату председника државе, влади, скупштини и о имовини градоначелника и председника општина.

Увид у имовинске карте функционера могуће је извршити кликом на линк Извештаји о имовини и приходима функционера, у менију регистри, који се налази са десне стране на сајту. Претрагу је за сада могуће вршити, како је наведено, искључиво користећи ћирилично писмо.

Агенција за борбу против корупције није се додатно оглашавала, а стручњаци оцењују да је стављање имовинских карата функционера добар почетни корак у борби против корупције, иако су грађани Србије међу последњима у региону добили ту шансу.

Имовина председника, министара, опозиционара 

У имовинској карти председника Бориса Тадића наводи се да зарађује 143.000 динара, нема пријављен стан, аутомобил или штедњу у банци.

Премијер Мирко Цветковић зарађује 10.000 мање од председника, а пријавио је два стана, "волво", штедњу и 100 одсто акција једне фирме.

Као први потпредседник и министар Ивица Дачић прима плату од 146.000 динара, има стан и штедњу у банци, а нема ауто.

Млађан Динкић, осим министарстих 109.000 динара прима и 28.000 као члан управног одбора агенције за депозите, има стан, штедњу, нема кола.

Божидар Ђелић зарађује 97.000 динара, поседује кућу, стан и шуму, "југо кабрио", штедњу у банци и 100 одсто акције фирме "Хоус оф Јуроп инвест".

Народни посланик Томислав Николић прима 130.000 динара, поседује стан, земљиште, "ладу ниву" и штедњу у банци.

Чедомир Јовановић зарађује 115.000 динара као народни посланик, нема стан, има мотор и "тојоту приус", нема штедњу у банци, али има 1.000 акција у Комбинату алуминијума у Подгорици и власник је половине акција фирме "Радна група" у Београду.

Градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма месечно прима 94.500 динара, док му као народном посланику плата износи 30.000 динара. Власник је куће, куће са помоћним зградама, плаца, наслеђеног пољопривредног имања, нема аутомобил, има депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама у земљи и иностранству.

Месечна примања шефице посланичког клуба "За европску Србију" у Скупштини Србије Нада Колунџија износе 115.000 динара, власница је воћњака и таванског простора, нема аутомобил, има депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама у земљи и иностранству.

Шеф парламентарне групе СПС-ЈС Бранко Ружић месечно прима плату и паушал у износу 109.000 динара, има трособан стан, депозите и штедне улоге, нема аутомобил.

На сајту до сада нису објављене имовинске карте градоначелника Београда Драгана Ђиласа, председника Демократске странке Србије Војислава Коштунице, Српског покрета обнове Вука Драшковића, Нове Србије Велимира Илића и Српске радикалне странке Драгана Тодоровића.

Кључно питање је како ће Агенција проверавати тачност наведених података и које су казне предвиђене за евентуалне неистине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи