Поплаве у Банату

Мештанима банатских села велике муке задале су кише које падају готово месец дана, плавећи домаћинства и усеве. Каналска мрежа запуштена, а разлог томе људки немар. Иако се пропусти сада чисте, надлежни кажу да се тако проблем са поплавама само привремено решава.

Кише, које већ готово месец дана падају у Банату, нанеле су велике муке мештанима тог дела Војводине, поготово онима који живе на селу.

Испоставило се да је људски немар, основни разлог, јер су каналске мреже запуштене. Иако се пропусти сада чисте, надлежни кажу да се тако проблем са поплавама само привремено решава.

Да би се убудуће избегле сличне ситуације, потребни су нови пројекти и новац којег нема довољно.

У Меленцима се вода појавила и у највишем делу села, које никада није било плављено.

Горан Мијатов из тог села рекао је да је пре три, четири дана вода почела да се појављује у собама, а појављују се и пукотине на зиду. Мијатов страхује да ће зид у скорије време пасти код комшије.

"Чекам да видим да ли ће неко покренути иницијативу за комисију и да ли ће она доћи, пошто имам двоје деце, која живе у овој кући", рекао је Мијатов.

У већини башта, овог лета, рода неће бити. Воће и поврће је због воде пропало. Штете су велике и на оближњим њивама.

Мештанин Меленаца Бранислав Новосељачки рекао је да плаћају одводњавање и наводњавање, али канали који су предвиђени да се копају нису још прокопани, иако већ 15 година за то постоји план.

И пољопривредник који живи на салашу недалеко од села и гаји више од сто крава, страхује да би животиње због услова у којима тренутно живе, могле да се разболе.

Проблем због људског немара

"Стока проводи ноћ у блату и води, не можемо да решимо питање воде. Обратили смо се локалној самоуправи. Обећано је да ће доћи за пар дана, али нико не долази", рекао је Љубиша Обућина, домаћин из Меленаца.

Извештаји инспекцијских служби показују да се то село, као и већина других у Банату, нашло у проблему, пре свега због људског немара.

Члан Савета месне заједнице Меленци Слободан Марков рекао је да је месна заједница опомињала и делила људима упозорења да ће их тужити.

"Међутим неодговорни смо као људи. Десет људи очисти испред куће, а један, који је главни не очисти. Инспекцијске казне су јако мале, тако да не вреди", напоменуо је Марков.

Иако у последње време ватрогасци чисте затрпане канале, у месној заједници кажу да мештани иако су поплављени не желе да притекну у помоћ.

"Чак су се свађали са нама кад смо им вадили ћуприје које нисмо могли да прочистимо ни на који други начин. Морала је полиција да интервенише", додао је Марков.

Чишћење каналске мреже, само ће привремено решити проблем са поплавама. Системски, тај проблем морају да реше држава и локалне власти, а за то је потребно доста новца.

"Насељена места нису у могућности сама да финансирају израду нових пројеката и планова за изградњу канала за одвођење и атмосферских и површинских вода, вероватно би и друге структуре и сама држава требало да помогне оним подручјима која су угрожена од поплава", реко је Золтан Ковач из Одељење инспекцијских послова у Зрењанину.

Док се новац не обезбеди и пројекти не направе, мештани могу да дају свој допрнос спречавању поплава, тако што ће узети мотике и ашове у руке и ископати канале испред својих кућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи