Милијарда и по за сиромашне

Број социјално угрожених лица у односу на прошлу годину повећан за 17.000. За реализацију пакета помоћи најсиромашнијима, држава ће до краја године издвојити милијарду и 430 милиона динара. У Србији сиромашно 68.000 породица.

Према подацима Црвеног крста, у Србији је сиромашно 68.000 породица, односно 170.000 чланова домаћинства. За реализацију пакета социјалних мера - за помоћ најсиромашнијима и за редовну исплату социјалних давања, држава ће, до краја године, издвојити милијарду и 430 милиона динара.

За само годину дана, број социјално угрожених у Србији повећао се за 17 хиљада. Највише сиромашних, без изгледа за бољи живот, без помоћи државе, живи на југу и југоистоку земље.

Од скоро милијарду и по динара, колико је договорено са ММФ-ом за пакет социјалних мера, за помоћ најугроженијим становницима биће издвојено 883 милиона.

Ланч пакете са намирницама и средствима за хигијену, два пута годишње добиће старачка домаћинства у сеоским срединама.

На топли оброк из народних кухиња рачуна око 25 хиљада људи, па ће, поред 69 постојећих, бити отворено још десет народних кухиња ван Београда.

"Ова подршка биће усмерена на набавку артикала хране, чиме ће се један део терета скинути са локалне самоуправе, што може ићи у правцу или повећања броја корисника или у повећању квалитета оброка", каже Весна Миленовић из Црвеног крста Србије.

Врло је битно, упозоравају у Црвеном крсту, да тај посао буде завршен пре зиме, јер не могу све локалне самоуправе да финансирају рад кухиња током целе године.

"Нове народне кухиње са Црвеним крстом Србије видеће где је најпотребнији новац и већ сада можемо да кренемо у разговоре и договоре са општинама", рекао је Љуба Пејаковић из Министарства рада и социјалне политике.

На помоћ државе могу да рачунају и они који иначе немају законско право на социјалну помоћ, али им је она неопходна, јер су, због економске кризе или губитка посла, осиромашили. У развој социјалних услуга, тамо где их нема, биће уложено 400 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи